У Києві відкрилася виставка щитів з кримськотатарськими орнаментами – фото
Фото: МКІП

10 жовтня у Представництві президента України в АР Крим відбулась презентація виставки "Qalqan/Щит. Частина 2" українського митця-кераміста Рустема Скибіна. Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики.ʼ

У цьому проєкті представлені 12 артефактів, які зберігаються у світових колекціях. За кожним із цих артефактів — історія кримськотатарського народу.

Експозиція складається з керамічних панно у формі захисних щитів, декорованих рослинним кримськотатарським орнаментом. За задумом автора, це символізує відродження, спротив несправедливості, збереження та продовження життя.

Фото: МКІП
Фото: МКІП

"Щит виступає символом захисту. Це також декларування наших намірів — того, що ми відстоюємо вільну Україну, свободу та право на самоідентифікацію", — розповів автор виставки, український митець-кераміст Рустем Скибін.

Т. в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв підкреслив знаковість виставки та зазначив, що мистецтво на щиті перегукується з викликами сьогодення — мистецтво війни, мистецтво на зброї.

"Автор використовує старовинні практики та прийоми, але вони сприймаються сучасно. Все так і має бути, адже мистецтво не стоїть на місці. Сьогодні ми потребуємо захисту не тільки нерухомої культурної спадщини, а й захисту наших культурних традицій",— додав Карандєєв.

Фото: МКІП
Фото: МКІП

Рустем Скибін — кримськотатарський кераміст. Заслужений майстер народної творчості України (2020).

Він зберігає традиції стародавнього кримськотатарського мистецтва — художнього розпису кераміки кримськотатарськими орнаментами. Крім того, передає свої знання учням, навчає всіх охочих.

Його твори зберігаються в колекціях Білого дому (резиденція президента США), Вестмінстерського палацу (британський парламент), залі Парламентської асамблеї Ради Європи; Українському культурному центрі в Торонто (Канада), Музеї образотворчого мистецтва Гранади (Іспанія), Палаці всіх правителів у Вільнюсі (Литва), Національному музеї Індонезії в Джакарті (Індонезія), Центрі сучасного мистецтва CerModern в Анкарі (Туреччина), Музеї сучасного мистецтва Ghalya’s в Маскаті (Оман), а також десятках інших приватних та музейних колекцій України та світу.

Фото: МКІП
Фото: МКІП
Фото: МКІП
Фото: МКІП