У КМДА показали експериментальні декоративні луки, які висадили в різних районах Києва
Фото: Олександр Возний

Олександр Возний, директор департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА, показав експериментальні декоративні луки, що висадили в різних районах Києва. Про це він повідомив в соцмережах.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Фото: Олександр Возний
Фото: Олександр Возний

"2023 рік став точкою відліку для одразу двох проєктів зі збереження та збільшення біорізноманіття в столиці: ділянки без скошування та декоративні луки", – пише Возний.

Він додає, хоч проєкти почали впроваджувати у 2023 році, через специфіку рослин лише зараз можна "на повну насолодитися результатами".

Фото: Олександр Возний
Фото: Олександр Возний

За словами Олександра Возного, у Києві зараз квітнуть 17 локацій з декоративними луками. І на 39 ділянках не скошують траву. Такі зелені ділянки мають багато переваг, серед яких: покращення повітря, адже рослини поглинають вуглекислий газ, також такі зелені оази створюють притулок для комах-запилювачів. Також квітучі луки зберігають вологу в ґрунті завдяки довгому корінню багаторічників та потребують менше ресурсів на обслуговування, що економить бюджетні кошти.

Декоративні луки й обмеження косіння – це поширена практика в багатьох європейських містах, зокрема в Лондоні, Відні та Берліні. Це сприяє розвитку біорізноманіття, бо зберігається пилок і нектар для комах-запилювачів.