У Луврі вперше презентували п'ять стародавніх ікон з Національного музею Ханенків
Фото: Мінкульт

У паризькому музеї Лувр відкрилася виставка "Біля витоків сакрального образу. Ікони з Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків у Києві". Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики України.

Фото: Мінкульт
Фото: Мінкульт

Виставка презентує п'ять із 16 творів, привезених до Франції: чотири енкаустичні ікони на дереві VI та VII століть, які походять з монастиря Святої Катерини на горі Синай, та константинопольську мікромозаїчну ікону кінця XIII — початку XIV століття, оздоблену винятковим золотарським обрамленням.

Фото: Мінкульт
Фото: Мінкульт

"Поєднання цих п’яти ікон демонструє водночас античну спадщину, в якій бере свій початок візантійська цивілізація, та запроваджене нею глибоко оригінальне ставлення до образу, що характеризує мистецьке вираження у східному християнстві", — кажуть у Мінкульті.

Окрім експонування, всі шедеври сакрального мистецтва стануть об’єктом поглибленого вивчення та наукового аналізу. Міжнародний комітет, що складатиметься з українських науковців та міжнародних фахівців у цій царині, супроводжуватиме дослідження.

У відомстві розповіли, що у грудні минулого року між Лувром, Міністерством культури та інформаційної політики України та посольством України у Франції було підписано меморандум про розширення співпраці та багаторівневих партнерських проєктів з музеями України. Сьогоднішня виставка є продовженням співпраці між музейними інституціями України та Франції.

Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків є найбільш значущою українською установою, яка присвячена світовій історії мистецтва. Тут зберігається близько 25 000 творів античного, візантійського, європейського та азійського мистецтв.

Колекція завдячує своєю появою закоханим у мистецтво українським підприємцям та філантропам Богданові та Варварі Ханенкам. Свої перші придбання вони здійснили під час весільної подорожі до Італії у 1874 році. Збираючи енциклопедичну колекцію спочатку для себе, подружжя мало задум згодом зробити її доступною для широкого загалу.