У МОЗ розповіли, яка буде ситуація з грипом восени та кому потрібно вакцинуватися
Фото: МОЗ

Цього року в період епідсезону грипу в Україні циркулюватиме грип групи A і В. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я — головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Сезон грипу розпочнеться орієнтовно з другої половини грудня і закінчиться у квітні паралельно зі штамами ковіду, які будуть актуальні. Водночас у МОЗ наголошують, вони не будуть незвичними.

Передбачається, що будуть циркулювати звичайний грип H1N1, а також H3N2 — це віруси, які належать до групи A. Зокрема, починаючи з кінця року, приєднається ще вірус групи B, який переноситься набагато легше.

Перелік тих, кому вакцинація рекомендована:

  • особи віком 60+ років, які мають важкі супутні неінфекційні захворювання;
  • медичні працівники, особливо ті, які працюють на первинній ланці медичної допомоги або працюють в інфекційних стаціонарах;
  • вагітні;
  • працівники критичної інфраструктури;
  • діти, які мають супутні хвороби.

Щодо доступу до вакцини, то уряд України продовжує співпрацю з міжнародною організацією PiVi, яка щорічно надає гуманітарну допомогу вакцини проти грипу.

"Цього року очікуємо 60 000 вакцини, яка буде розподілена по областях країни й в першу чергу буде спрямована на вакцинацію вагітних та медичних працівників", — зазначив Кузін. Інша вакцина буде доступна на фармацевтичному ринку, оскільки вакцинація проти грипу не входить до національного календаря щеплень.

Вже наприкінці жовтня можна купити вакцину в аптеці. Щодо рекомендованого часу проведення вакцинації — це вересень-жовтень, тобто до кінця жовтня рекомендують завершити цикл вакцинації.

Зазначається, що для формування повноцінного імунітету достатньо два тижні від проведення вакцинальної сесії. Вакцина вводиться однократно, тому можна буде провести вакцинацію впродовж всього епідемічного сезону.

Минулого року 10% населення України зверталися до свого лікаря і перенесли гострі респіраторні вірусні інфекції.