Вакцина проти COVID-19 поки що залишиться безплатною – головний санлікар
Фото: EPA

Доступ до вакцини проти коронавірусної інфекції збережеться безплатним для українців щонайменше у 2023-2024 роках. ПЛР-діагностика також залишатиметься безоплатною на рівні центрів контролю та профілактики хвороб.

Про це на пресбрифінгу повідомив головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Станом на 5 вересня уряд замовляє три вакцини - Johnson, Pfizer (омікрон-специфічна та звичайна), а також Pfizer для дітей.

"Інші типи вакцин ми поки що не замовляємо, враховують низьку зацікавленість", – пояснює Кузін і додає, що громадянам України рекомендовано отримати повний курс щеплень: 2 дози вакцини і 2 бустери. Бажано, щоб один із бустерів був омікрон-специфічним.

Адже поки що на території Європи, зокрема України, не очікується циркуляція інших штамів COVID-19, окрім Омікрону. Він зустрічається у 90-95% випадків.

Також головний санлікар додав, що щеплення проти COVID та грипу дозволено робити в один день. Так можна убезпечити себе перед початком епідемічного сезону.

  • 1 липня 2023 року в Україні офіційно скасували карантин COVID-19. Коронавірус переходить до групи сезонних захворювань. 
Читайте також: Чому батьки не вакцинують дітей проти кору. Головний санлікар назвав декілька причин