У МОЗ розповіли, які зміни відбулися в роботі військово-лікарських комісій
Фото: Суспільне Львів

Міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко на засіданні РНБО відзвітував про зміни в роботі військово-лікарських комісій (ВЛК). Про це повідомили у пресслужбі МОЗ.

"Наша спільна мета — підставити плече підтримки військовій системі та разом впровадити зміни, які дозволять проходити ВЛК швидко та зручно. Побудова людиноцентричної системи, коли не люди ходять за документами, а навпаки", — зазначив Віктор Ляшко.

У лютому 2023 року були проведені опитування військовослужбовців та працівників ВЛК — це дозволило детально вивчити проблеми й сформувати дорожню карту змін. За словами Ляшка, ось що вдалося зробити:

1. Розвантажили ВЛК та розширили їхню пропускну спроможність. Тепер огляд ВЛК також здійснюється в цивільних закладах лікування. Наразі залучили 819 цивільних медзакладів, 335 із них — для огляду військовослужбовців.

2. Змінили підходи до медичного обстеження військовозобов’язаних та виділили на це окреме фінансування. Такі обстеження перенесли до цивільних медзакладів. Вже законтрактовано 484 медзаклади на суму 22,6 млн грн.

3. Запровадили електронну чергу. Цією послугою скористалися вже понад 45 000 українських військових.

4. Військових лікарів навчають працювати з електронною медичною системою. До лікарні передали 1700 ноутбуків.

5. Впроваджують електронний документообіг у ВЛК. Він вже працює у 82% військових частин.

6. Спростили отримання довідки про обставини травми №5. Це один із важливих документів, що потрібний для поранених військових. Раніше військові могли отримувати її протягом кількох місяців.

7. Запровадили виїзні медико-соціальні експертизи (МСЕК) для військовослужбовців. Провели понад 1500 виїзних засідань комісій МСЕК, оглянули більш як 17 000 військовослужбовців безпосередньо в медзакладах, де вони проходять лікування.

8. Склали план щодо безбарʼєрності для закладів системи Міноборони (зміна архітектурних рішень, ремонт, закупівля обладнання). У процесі — виділення фінансування.

9. Видали довідник з алгоритмом дій для пораненого військовослужбовця, запустили гарячу лінію, вебсайт, яким скористалось більше ніж 100 000 користувачів, та інформування через застосунок "Джура".

10. Ухвалили три закони України, дві постанови уряду, два накази Міноборони, завдяки яким:

  • спростили отримання статусу учасника бойових дій, оформлення довідки №5, отримання відпустки у зв’язку з хворобою або для лікування після поранення, а також звільнення непридатних військовослужбовців з військової служби;
  • унормували можливість створення ВЛК при цивільних закладах охорони здоровʼя;
  • врегулювали запровадження електронного обміну документами.

Далі МОЗ працюватиме над питанням обмежено придатних, удосконалюватиме механізм оскарження рішень ВЛК і виплат грошового забезпечення військовослужбовцям, які лікуються за кордоном.