У музеї Гончара відкрили виставку традиційного українського та кримськотатарського одягу
Фото: Музей Гончара/Instagram

До Міжнародного дня музеїв та Всесвітнього дня вишиванки, Музей Івана Гончара відкрив виставку українського та кримськотатарського традиційного одягу "Свято".

На виставці представлені зразки святкового вбрання з Полтавщини, Київщини, Слобожанщини (Харківської, Сумської, Луганської та Донецької областей), Чернігівщини, Полісся, Гуцульщини, Покуття, Буковини, Поділля та Криму.

Одяг представлений із приватних колекцій Валерія Афанасьєва, Ігоря Перевертнюка, Богдана Петричука, Олени Скрипки, Рустема Скибіна, Володимира Щибрі.

Куратор проєкту Петро Гончар пропонує поглянути на традиційний стрій не лише як на етнографічний матеріал, а як на самодостатню цінність поза простором та часом, трактуючи свято мовою народного вбрання.

"Спілкуючись із нашою спадщиною, за якою стоять життя багатьох поколінь українців, ми стаємо ментально сильнішими, єднаємось довкола спільних цінностей із різними поколіннями. Ця виставка має ще раз нагадати нам, за що триває українська боротьба, і додати сили на шляху до Перемоги", — зазначає Гончар.

Виставка створена на основі праці Оксани Кісь "Жінка в традиційній українській культурі (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.)".

Виставка "Свято" триватиме з 18 травня до 31 серпня, вона відкрита для огляду з вівторка до неділі з 10:00 до 18:00.