В Норвегії знайшли 1000-річну візантійську монету із зображенням Ісуса Христа
Фото: Martine Kaspersen / Innlandet Fylkeskommune

В горах на півдні Норвегії археолог за допомогою металошукача знайшов 1000-річну візантійську монету. На ній зображений Ісус Христос, пише Live Science.

Це золота монета, яка була введена у Візантії близько 960 року нашої ери. На одному боці монети зображений Ісус Христос, який тримає Біблію, а на другому боці — два імператори Візантійської імперії: Василь II та Костянтин VIII.

Західна половина Римської імперії розвалилася у 476 році, тоді як Візантійська або Східна Римська імперія існувала ще тисячоліття.

Археологи вважають, що монету було викарбувано десь між 977 і 1025 роками, під час правління братів, на основі трьох пунктирних ліній, які оточують кордон монети — елемент дизайну, який зазвичай використовувався в той період.

Зокрема, артефакт також містить два написи. "Ісус Христос, Цар тих, хто царює", написаний латиною, і "Василій і Костянтин, імператори римські" — грецькою мовою.

Фото: Martine Kaspersen / Innlandet Fylkeskommune
Фото: Martine Kaspersen / Innlandet Fylkeskommune

Дослідники не знають, як монета опинилася на схилі гори. Вони припускають, що монета могла належати королю Гаральду III, який правив Норвегією з 1045 до 1066 року. Перш ніж стати королем, Гаральд III служив охоронцем візантійського імператора. Історики припускають, що скандинавські найманці зазвичай отримували дозвіл грабувати палац після смерті імператора.

Цілком можливо, що монета була частиною приданого, коли Гаральд III узяв за дружину доньку київського князя Ярослава Мудрого Єлизавету. Археологи планують провести ретельніші розкопки на місці, де було виявлено монету, наступного року.