У Нью-Йорку ухвалили закон, що забороняє дискримінацію за вагою та зростом
Фото: Unsplash

У США міська рада Нью-Йорка ухвалила закон, який забороняє дискримінацію людей за вагою та зростом. Тепер документ має підписати мер. Про це повідомляє видання New York Times.

За законопроєкт проголосували 44 із 51 члена міськради.

Документ додає вагу та зріст до переліку з 27 ознак, за якими вже заборонена дискримінація – за інвалідністю, расою, статтю, віком, релігією, сімейним станом, сексуальною орієнтацією тощо.

Роботодавцям та підприємствам забороняють дискримінувати людей за цими ознаками під час працевлаштування, отримання житла та доступу до громадських приміщень.

Законопроєкт передбачає винятки, зокрема, коли зріст або вага людини можуть перешкоджати роботі. Йдеться, наприклад, про поліцейських і пожежників, від яких вимагають певних фізичних показників, як-от: швидкість бігу або здатність долати двометровий барʼєр.

Відповідно до законопроєкту, скарги на дискримінацію за вагою розслідуватиме міська комісія з прав людини, яка вже розглядає скарги, повʼязані з дискримінацією за расою й статтю.

Очікується, що міський голова Нью-Йорка підпише закон пізніше цього місяця. Тоді Нью-Йорк стане найбільшим американським містом, де заборонено дискримінацію за вагою.

Цей документ є частиною національної кампанії з боротьби з дискримінацією за вагою. У Нью-Джерсі та Массачусетсі, а також у штаті Нью-Йорк розглядають подібні законопроєкти. А у штатах Мічиган і Вашингтон уже заборонили дискримінацію за вагою.

Зокрема, в New York Times зазначають, що деякі працівники вже подавали позови через дискримінацію за вагою, однак їх не взяли до уваги. Не задовольнили позов водія автобуса в Нью-Джерсі, який втратив роботу, не пройшовши медобстеження, і пожежника з Нью-Йорка, якого зобовʼязали схуднути на 30 кілограмів за 30 днів.

На слуханнях у міській раді жителі Нью-Йорка свідчили про дискримінацію через свою вагу. Студентка Нью-Йоркського університету сказала, що парти в аудиторіях були для неї замалі, тому вона не могла робити нотатки.