В оновленій декларації про гідність Ватикан засудив аборт, евтаназію та сурогатне материнство
Фото: Reuters

У Ватикані опублікували 20-сторінкову декларацію "Нескінченна гідність", у якій опублікували перелік порушень, пов’язаних з людською гідністю. У запропонованому переліку серед порушень є аборт, евтаназія, сурогатне материнство, війна, трагедія бідності, драма мігрантів, а також торгівля людьми. Про це повідомляє Vatican news.

У декларації подається перелік "деяких серйозних порушень людської гідності, все, що спрямоване проти самого життя, наприклад, всі види вбивств, геноцид, аборт, евтаназія і добровільне самогубство".

Також в декларації засуджується "те, що порушує цілісність людини", наприклад, калічення, тілесні та моральні тортури, психологічний примус. І "все, що ображає людську гідність: нелюдські умови життя, свавільне увʼязнення, депортація, рабство, проституція, торгівля жінками та молоддю, або також ганебні умови праці, за яких до працівників ставляться, як до простого інструмента отримання прибутку, а не як до вільних і відповідальних осіб".

Далі в декларації окремо засуджуються аборт та сурогатне материнство.

"Серед усіх злочинів, які можуть бути скоєні проти життя, організований аборт має характеристики, які роблять його особливо серйозним і жалюгідним. Захист ненародженого життя тісно пов’язаний із захистом кожного права людини", – написано в документі.

Ватикан засуджує сурогатне материнство, мотивуючи це тим, що через нього "дитина, наділена безмірною гідністю, стає просто предметом".

Також у папському вченні засудили зміну статі, оскільки "Бог створив чоловіка і жінку біологічно різними, і люди не повинні заграватися у Бога, змінюючи стать".

Декларація закінчується засудженням "цифрового насильства".

"Через соціальні медіа поширюються нові форми насильства, як-от кібербулінг. Інтернет також є каналом для поширення порнографії та експлуатації людей з ​​сексуальною метою або через азартні ігри", – йдеться в писанні.

Декларація закінчується закликом до того, щоб "повага до гідності людської особи поза будь-якими обставинами була поставлена ​​в центр зобов’язання загальному благу та в центрі кожної правової системи".