У Португалії легалізували евтаназію для невиліковно хворих людей
Фото: France24

Парламент Португалії ухвалив закон, що дозволяє евтаназію людям, які є невиліковно хворими та відчувають нестерпні страждання, повідомляє France24.

Відповідно до положень закону, людям старшим за 18 років дозволять просити допомогти померти, якщо вони страждають від "тривалого" та "нестерпного" болю. Винятком є випадки, коли люди будуть визнані психічно нездатними для прийняття такого рішення.

Закон застосовуватиметься лише до громадян і законних резидентів Португалії, не поширюватиметься на іноземців, які приїжджають в країну з "метою допомоги в самогубстві".

Парламент Португалії схвалював законопроєкт про евтаназію чотири рази за останні три роки. Та щоразу його повертали на розгляд Конституції через супротив президента.

Остаточну версію закону ухвалили в п'ятницю, 12 травня. Питання дозволу евтаназії розділило католицьку Португалію на різні табори. У країні ще тривають дебати щодо смерті за допомогою медиків.

У президента є тиждень, щоб оприлюднити новий закон. За словами португальських ЗМІ, він може набути чинності до осені.

На сьогодні евтаназія в тому чи іншому вигляді узаконена в Бельгії, Нідерландах, Колумбії, Канаді, Люксембурзі, Португалії, Іспанії та Австрії. У Швейцарії та в деяких штатах США такі процедури допускаються, але не узаконені.