У Шотландії  продадуть найстаріший у світі шотландський віскі за 10 000 фунтів
Фото: Sky News

У Великій Британії на аукціон виставили 24 пляшки віскі, датованого 1833 роком, які випадково знайшли в підвалі шотландського замку, пише Sky News.

Віскі був дистильований майже 200 років тому, його випадково знайшли в підвалі 750-річного замку Блер у графстві Перт — маєтку, що належав герцогам Атолл. Вважається, що його могла куштувати королева Вікторія, яка відвідала замок у молодості й полюбляла Atholl Brose, місцеву суміш віскі та меду.

Зазначається, що віскі перегнали у 1833 році, розлили в пляшки в 1841 році, а потім повторно розлили у 1932.

Фото: Sky News
Фото: Sky News

Головний куратор аукціону Джо Вілсон назвав майбутні торги "подією, яка відбувається раз у житті", і можливістю купити "найстаріший шотландський віскі у світі".

Зокрема, фахівець зі старих та рідкісних сортів віскі Ангус Макрейлд, який продегустував напій, каже, що він має "смаковий профіль, який містить яскраво виражені лікарські характеристики без будь-якого помітного або вираженого торф'яного диму".

"Відверто кажучи, вражає те, що він був ретельно розлитий і збережений у природній міцності, зберігаючи свіжість і силу цього алкоголю протягом майже двох століть", — додав експерт.

Загалом виявили 40 пляшок, 24 з них потраплять на аукціон. Компанія Whisky Auctioneer, яка займається продажем, повідомила, що пляшка такого віскі може коштувати приблизно 10 000 фунтів. Торги триватимуть із 24 листопада по 4 грудня.