У центрі Львова знайшли криївку, де євреї могли переховуватись від нацистів — фото
Фото: Zaxid net

У кам'яниці на площі Ринок, 42 знайшли криївку, у якій під час Другої світової війни від нацистів могли переховуватись євреї. Криївку виявили працівники ЛКП "Львівське радіо"під час облаштування укриття, повідомляє Zaxid net.

На одному з готичних порталів пивниці зберігся напис польською "Praca i modlitwa wiernosci hasłо" [Праця та молитва гасло вірності], ініціали JD та дата — "1943 rok".

Фото: Zaxid net
Фото: Zaxid net

Директор ЛКП "Львівське радіо" Андрій Лінік розповів, що наразі написи досліджують, а у майбутньому їх планують законсервувати.

"На одному з готичних порталів підвалу, де облаштовуємо найпростіше укриття, побачили вишкрябаний готичним шрифтом напис. У сусідньому приміщенні є вишкрябані на тиньку імена та прізвища. Одне з них — Юзеф Мельнік, але є ще кілька. Є всі потенційні шанси вважати, що в цьому приміщенні 80 років тому могли переховуватися євреї під час нацистської окупації Львова. Це дуже символічно, бо зараз там облаштовується укриття під час російсько-української війни", — каже Лінік.

Фото: Zaxid net
Фото: Zaxid net

Водночас, щоб точно знати, для чого використовували підвал, потрібно перевірити архівні записи, а також дослідити й інші місця в пивниці, де також можуть бути написи, каже доктор архітектури, дослідник Львова Олег Рибчинський.

"Для того, щоб сказати, чи там 100% переховувались люди, то треба підняти книгу пам'яті і спогадів людей. Я думаю, що, швидше за все, це був сховок. Напис невипадковий, бо 1943 рік — це Львів під окупацією нацистів. І в пивниці точно вирували якісь події. Варто згадати, що євреї переховувалися у пивницях, Львівській каналізації та у каналах річки Полтви", — розповідає Рибчинський.

Фото: Zaxid net
Фото: Zaxid net

Він пояснює, що напис "Praca i modlitwa wiernosci hasłо" на готичному порталі є гаслом бенедиктинців. Проте подібне висловлювання є у євреїв. Крім цього під написом є ініціали JD та дата — "1943 rok".

Зокрема, дослідники знайшли ще одне приміщення, між підвалом та першим поверхом. Зазначається, що це теж могло бути місце переховування євреїв. Його також будуть досліджувати.

Фото: Zaxid net
Фото: Zaxid net