У Туреччині знайшли давньоримські тіні та рум'яна, яким понад 2000 років
Фото: AA

Під час розкопок у стародавньому римському місті Айзаной у провінції Кютахья в Туреччині археологи знайшли рідкісні косметичні засоби десяти різних кольорів, пише Arkeo News.

Зокрема, там вчені виявили флакони для духів, прикраси та аксесуари для волосся. Ці речі лежали на місці, де 2000 років тому був магазин косметики та ювелірних виробів, він розташовувався на ринку стародавнього міста.

"Ми знаємо, що стародавні римляни зберігали свої тіні для повік і рум’яна в устричних мушлях, і ми знайшли численні мушлі в магазинах, де проводили розкопки", — розповіли дослідники.

Фото: AA
Фото: AA

Стародавнє місто Айзаной — одне з найвизначніших міст римського періоду. Воно було важливим політичним та економічним центром у римські часи. Тут карбували власні монети. Айзаной є також першим зафіксованим місцем у світі, де розраховували інфляцію, звідки поширювали розрахунки на інші міста.

Зокрема, тут був храм Зевса, комплекс стадіону-театру та великий ринок Мацеллум. Починаючи з 1970 року на цьому місці проводяться регулярні розкопки.

Фото: AA
Фото: AA