У Мексиці археологи знайшли стародавні прикраси, виготовлені з людської кістки
Фото: Carlos Varela Scherrer/INAH

Археологи, які працюють на руїнах Паленке, стародавнього міста й поселення цивілізації мая в Мексиці, знайшли прикрасу для носа, зроблену з людської кістки, пише CNN.

Вважається, що артефакт розміром близько 5 на 6 сантиметрів носили священники під час церемоній на честь К'авіла — бога блискавки, родючості й достатку.

Арнольдо Гонсалес Круз, директор Національного інституту антропології та історії (INAH), який проводив розкопки, сказав, що це також важливий приклад художньої чутливості мая.

Прикраса для носа була зроблена з частини дистальної гомілкової кістки людини, на ній вигравіювана сцена, яка виражає спілкування з богами та предками.

Центральна фігура — чоловік мая, зображений у профіль, у головному уборі та намисті з бісеру, а на руці — символ "темряви". За словами Гонсалеса Круза, символ супроводжується черепом і несе зв’язку, яка є звичайною іконою в похоронних сценах мая.

Під час носіння прикраса сиділа на переніссі, створюючи безперервну лінію від чола до кінчика носа. Гонсалес Круз сказав, що це, ймовірно, спроба повторити подовжену голову К'авіла, якого часто зображували як уособлення колоска.

Фото: Carlos Varela Scherrer/INAH
Фото: Carlos Varela Scherrer/INAH

Артефакт розміщено у місці, яке було ритуальним сховищем, закопаним між 600 та 850 роками нашої ери на честь завершення будівництва. Разом із ним клали насіння, кістки дрібних тварин, обсидіанові леза та великі шматки вугілля.

Таку прикрасу для носа знайдено в цій археологічній зоні вперше. Однак мистецькі зображення фігур, які носять такі предмети, з’являлися в інших місцях — вирізані на кришці саркофага відомого короля мая 7-го століття Кініча Джанааб Пакала.