В Україні готуватимуть спеціалістів з арттерапії для підтримання ментального здоров'я
Фото: Unsplash

Міністерство культури та інформаційної політики готуватиме спеціалістів з арттерапії для підтримання ментального здоров'я українців. Про це повідомляють у МКІП.

Проєкт "Мистецтво помагати" націлений на підготовку фахівців з-поміж діячів культури та мистецької освіти й тих, хто працює в закладах, які могли б використовувати методи арттерапії. Пілотний проєкт розрахований на 30 інституцій, йдеться у повідомлені.

На етапі реалізації проєкту проведуть серію майстер-класів на основі адаптованих європейських практик та того досвіду, який вже набули українські фахівці. Серед тренерів будуть митці та психологи.

У підсумку в Україні має з'явитися по одному фахівцю з арттерапії на 30 інституцій. Також планують налагодити партнерства з фаховими психологами й медичними працівниками та викласти у відкритий доступ релевантні матеріали й обговорення напрацювань із фахівцями. Зокрема, хочуть створити мережу арттерапевтичних осередків по Україні.

"Нам важливо, аби українці відчули, що заклад культури чи мистецької освіти — театр, музей, бібліотека, мистецька школа — це безпечне місце, де завжди можна отримати емоційну підтримку від працівників культурної галузі", — підкреслив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) з 2019 року почала офіційно тестувати практики арттерапії для покращення стану пацієнтів, зокрема і ментального здоров’я.

Розробку та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я координує Міністерство охорони здоров’я України в тісній взаємодії з українськими та міжнародними фахівцями. Ініціатива реалізується за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я.