В Україні видали книгу про політичні графіті та вуличне мистецтво
Фото: Видавництво "Гельветика"

Книга "Зображення незгоди: політичні графіті та вуличне мистецтво постсоціалістичного переходу" словенського професора Миті Великоні вийшла у видавництві "Гельветика", пише "Суспільне".

Автор предметно досліджує політичні графіті на постсоціалістичних Балканах і в Центральній Європі, щоб вивчити використання графіті як форму підривного політичного засобу масової інформації.

За словами Миті Великоні, попри глобальну цифровізацію, графіті залишаються повсюдними й популярними, надаючи за допомогою лише декількох слів або зображень яскраве візуальне уявлення про культурні умови, соціальну динаміку та владні структури в суспільстві.

"Використовуючи якісні та кількісні методи, а також докладний міждисциплінарний аналіз "патріотичних", ультраправих, футбольно-фанатських, ностальгічних і шовіністських графіті та стріт-арту, я досліджую, чому і ким графіті використовуються як політичні засоби масової інформації та для/проти кого вони спрямовані", — розповідає автор про свою книгу.

Митя Великоня — доктор філософії, професор культурології та керівник Центру культурологічних і релігієзнавчих досліджень на факультеті соціальних наук Люблянського університету у Словенії.