В Україні трансформують радянські заклади освіти: як вони зміняться
Фото: Артем Галкін

У Києві відбувся міжнародний воркшоп із відбудови шкіл. Експерти формують нову концепцію навчального простору, використовуючи досвід Маріуполя.

Триденний воркшоп у Києві є першим етапом реалізації проєкту з відбудови пошкоджених війною шкіл. Роботи планують закінчити до початку нового 2024/2025 навчального року.

Архітектурна трансформація освітніх закладів відображатиме цінності Нової української школи та включатиме сучасний дизайн, наявність укриттів, створення безпечних функціональних просторів для навчання та комунікації дітей.

Експерти розроблять концепцію для 5 типових радянських шкіл. Готові концепції передаються МОН для подальшого поширення серед усіх зацікавлених сторін та масштабування на шкільні заклади з таким же плануванням на усій території України.

"Працюючи над візією "Маріуполь 2040" для Маріуполь Реборн, ми виявили, що 72% усіх шкіл Маріуполя – це 5 архітектурних типів будівель. Вони ж повторюються сотні разів по всій Україні. Відповідно, державі достатньо 5 проєктів трансформації, щоб зробити комфортними тисячі шкіл по країні", – пояснює Вікторія Тітова, директорка Big City Lab.

Водночас простір будуть трансформувати через призму людиноцентричності й безбар’єрності, щоб він став сучасним за функціональністю та дизайном. Фахівці провели низку досліджень, у межах яких поспілкувалися зі школярами, директорами, вчителями та експертами.

За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, трансформація освітніх закладів – ще один крок до розбудови нової системи освіти в Україні.

"Сьогодні ми маємо понад 300 зруйнованих та понад 3000 пошкоджених шкіл в Україні. І виклик, який стоїть перед нами, — відбудувати їх у новій якості. Build back better — це і про форму, і про зміст", — зазначив міністр освіти Оксен Лісовий.

Створення концепції архітектурної трансформації шкіл реалізується Міністерством освіти і науки у співпраці з ГО "Маріуполь Реборн" та Big City Lab за ініціативи віцепрем’єр-міністра з інновацій, розвитку освіти науки та технологій — міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.