В Україні дозволили ввозити донорську кров та її компоненти з-за кордону
Фото: Yusof Mat Isa

Донорську кров та її компоненти дозволили ввозити з-за кордону під час воєнного стану та в разі надзвичайних ситуацій, відповідну постанову ухвалив уряд.

Зазначається, що кров і компоненти постачатимуть в Україну як гуманітарну допомогу, а відповідальним за її отримання визначено Український центр трансплант-координації, який виконує функції Національного трансфузіологічного центру.

З початку війни потреба в донорській крові та її компонентах в Україні зросла більш ніж на 40%. Наразі держава на 100% забезпечена донорською кров'ю завдяки регулярним донаціям українців. Однак медична система має бути готовою до будь-яких надзвичайних ситуацій та терористичних актів РФ, кажуть у Кабміні.

"Ухвалена сьогодні постанова — це превентивний документ на випадок загострення ситуації або виникнення надзвичайних обставин. Він передбачає можливість застосування механізму, який дозволяє уникнути випадків дефіциту крові. Вживаємо всіх заходів, аби за будь-яких умов система продовжувала працювати безперебійно", — додав міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

Рішення уряду працюватиме виключно на період воєнного стану або ж у разі виникнення надзвичайних ситуацій.

Відповідно до вимог законодавства, донацію крові або еритроцитів можна здійснювати один раз на два місяці, донацію тромбоцитів або плазми — один раз на 14 днів.