Зміст:
  1. Що таке корпоративне донорство і як його організувати?
  2. Як підготуватися до донорства і що робити після здавання крові?
  3. Тимбілдинг і розбудова донорського руху в Україні
  4. Потреба у донорській крові зростає

В Україні спостерігається постійний дефіцит донорської крові. Ще два роки тому кількість донорів була втричі меншою за норму, рекомендовану Всесвітньою організацією охорони здоров’я. За понад рік повномасштабної війни потреба у крові зросла, а проблема лише загострилася. 

Одним зі шляхів залучення людей до донорства є проведення корпоративних днів донора. Компанія чи організація проводить захід, під час якого працівники можуть здати кров і долучитися до донорського руху. До Всесвітнього дня донора крові LIGA.Life розпитала у ГО "Агенти крові" та платформи "ДонорUA", як це працює, скільки коштує і чому корпоративне донорство важливе.

Що таке корпоративне донорство і як його організувати?

Корпоративне донорство — це коли компанія організовує здавання крові у своєму офісі. Такий захід є своєрідним тимбілдингом для співробітників та об’єднує колектив навколо ідеї допомоги іншим. 

Донорство та тимбілдинг. Як організувати здавання крові в офісі
Фото: Солом'янські котики

Аби організувати корпоративний день донора, необхідно зібрати потрібну кількість охочих здати кров, забезпечити освітлені та добре вентильовані приміщення для реєстрації учасників і під "операційну". Із запитом на проведення заходу можна звернутися безпосередньо до центрів крові у вашому місті чи області або до ініціатив на кшталт "ДонорUA" та "Агенти крові" — останні беруть на себе більшість логістичних та організаційних питань. 

Умови ГО "Агенти крові", необхідні для організації корпоративного дня донора: 

  • від 20 до 50 охочих здати кров (за одну донацію);
  • потенційні донори мають заповнити анкети;
  • компанія має призначити координатора заходу;
  • компанія має зареєструвати запит у спеціальній Google-формі;
  • компанія має забезпечити приміщення для реєстрації донорів (20 кв. м) та безпосередньо для здавання крові (не менше як 50 кв. м);
  • на локації має бути спеціальне місце з водою, чаєм і печивом.

Необхідно затвердити дату і час здавання крові, а також оплатити пакет послуг. Вартість організації корпоративного донорства "Агентами крові" становить від 10 000 до 21 000 грн, залежно від кількості виїздів (один, два або три виїзди бригад на рік), кількості донорів та пакету послуг. Після реєстрації громадська організація контактує з компанією, проводить підготовчу лекцію та веде подальшу комунікацію з бізнесом.

"Усі організаційні внески за виїзні донації йдуть на оперативні витрати "Агентів крові" та підтримку центрів крові, з якими ми співпрацюємо. Наприклад, ми допомагаємо із закупівлею необхідного обладнання. Торік придбали для центру крові Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. Миколи Амосова запаювач для гемаконів загальною вартістю 110 000  грн. Серед інших потреб, які ми закриваємо з організаційних внесків, — це кушетки для виїзних донацій та благодійні проєкти", — зазначає у коментарі LIGA.Life менеджерка напрямку корпоративного донорства "Агентів крові" Катерина Песоцька

Умови для проведення корпоративного донорства на платформі "ДонорUA" майже не відрізняються: 

  • від 30 до 50 охочих здати кров (за одну донацію);
  • реєстрація на проведення корпоративного дня донора;
  • виділення освітлених і добре вентильованих приміщень для реєстрації та здавання крові;
  • наявність простору, де донори можуть випити воду чи чай, перекусити;
  • перед донацією співробітники мають заповнити анкету донора, а також ознайомитися із правилами підготовки та протипоказаннями до здавання крові.

Після реєстрації компанія зв’язується із представниками платформи та обговорює всі деталі співпраці. Надалі для співробітників проводять лекції щодо підготовки, харчування, тимчасових та абсолютних протипоказань до здавання крові. Загальна вартість проведення корпоративного дня донора становить від 30 000 до 100 000 грн — окрім лекцій та безпосередньої організації здавання крові, сюди входять тематичні фотозони, публікації у соцмережах, відеозйомка та страхування співробітників. 

"Ми беремо на себе всю логістику: домовляємося із бригадою центру крові, закриваємо усі технічні питання, проводимо підготовчу лекцію. Разом із компанією, у якої є запит на проведення корпоративного дня донора, намагаємося зробити усе в неформальній ситуації, якось прикрасити локацію, підготувати для учасників заходу подарунки, аби вони відчували це як якусь видатну подію у своєму житті. Адже це справді важливо: ваша кров може врятувати аж три життя", — розповідає координаторка платформи "ДонорUA" Людмила Лінник

Водночас представниця проєкту зазначає: корпоративні дні донора на платній основі організовують лише для бізнесу. Для державних організацій та підприємств діють інші умови співпраці: захід проводять безкоштовно або з благодійним внеском на розсуд компанії. Усі отримані кошти спрямовуються на організацію корпоративного донорства та подальше транспортування зібраної крові в гарячі точки. 

"Наша організація зараз єдина в Україні, яка здійснює доставлення вже заготовлених компонентів крові із тилових регіонів країни у прифронтові лікарні й мобільні військові шпиталі, де її безпосередньо переливають пораненим воїнам чи цивільному населенню. Тому фактично ті кошти, які ми отримуємо за організацію корпоративного дня донора, за винятком якихось організаційних витрат, йдуть на транспортування", — пояснює Людмила Лінник. 

Як підготуватися до донорства і що робити після здавання крові?

Донором крові може бути будь-яка здорова людина віком від 18 років і вагою від 50 кг. Утім, існують тимчасові та абсолютні протипоказання до здавання крові. До останніх належать серцево-судинні захворювання, хвороби центральної нервової системи, цукровий діабет, патологічна схильність до кровотеч, шлунково-кишкові, сечостатеві, гематологічні, імунологічні, метаболічні, ниркові захворювання чи захворювання дихальної системи. Сюди також можна віднести інфекційні хвороби: ВІЛ, гепатит В, С, злоякісні захворювання тощо. 

Донорство та тимбілдинг. Як організувати здавання крові в офісі
Фото: Солом'янські котики

Тимчасовими протипоказаннями є нещодавні оперативні втручання, стоматологічне лікування, вживання ліків, вакцинація, татуювання, пірсинг, а також певний період після одужання від інфекційних хвороб.

Перед донацією необхідно дотримуватися дієти, утриматися від паління та вживання кави. За 2-3 години до процедури варто легко поснідати, а впродовж дня після донації краще уникати інтенсивних фізичних навантажень та керування автомобілем. 

Після здавання крові необхідно відпочити упродовж 15 хвилин, з’їсти легку їжу та випити солодкий чай — лише тоді в разі гарного самопочуття варто повертатися на робоче місце (якщо це робота в офісі за комп’ютером, наприклад). Ще дві доби після донації варто дотримуватися здорового харчування та вживати підвищену кількість рідини. 

Тимбілдинг і розбудова донорського руху в Україні

Проведення корпоративних днів донора не лише дозволяє згуртувати співробітників, але й допомагає розвитку донорства в Україні. Як зазначає Катерина Песоцька із "Агентів крові", запит на проведення корпоративних донацій, порівнюючи з 2022 роком, росте.

"Компанії звертаються до нас один раз і часто перетворюються на постійних клієнтів. Торік це був Київ, але цьогоріч у березні ми провели таку виїзну донацію у Львові й почали співпрацювати з одним із тамтешніх центрів крові. Тепер ця компанія, яка зробила донацію у березні, проводитиме наступний захід у червні. Тобто запит є, просто іноді компанії не можуть зібрати достатню кількість охочих здати кров, аби виїзд бригади був рентабельним", — пояснює вона. 

За словами представниці "Агентів крові", корпоративне донорство для компаній часто стає чи не єдиною можливістю зібрати працівників в одному місці та в один час. Після пандемії COVID-19 багато бізнесів перевели своїх співробітників на дистанційний режим роботи, тож подібні заходи дозволяють зібратися в офісі всім разом. У цьому головна особливість корпоративного донорства. 

За спостереженнями Катерини Песоцької, найчастіше компанії хочуть приурочити корпоративне донорство до якогось святкового дня чи особливої дати: Гелловіну, Дня закоханих чи Всесвітнього дня донора, який відзначають щороку 14 червня. Однак "Агенти крові" намагаються проводити інформаційні кампанії і доносити людям, що потреби у донорській крові потрібно забезпечувати регулярно.

"Ми комунікуємо з компаніями, що донорство — це також про відповідальність. Для центрів крові потрібно забезпечувати регулярний збір крові. Не так, що в один місяць вони збирають норму, а потім немає донорів і ніхто вже не приходить. Тому ми намагаємося якось інформувати компанії про це і планувати так, аби щомісяця були виїзні донації", — додає вона. 

Про пожвавлення охочих здати кров до Всесвітнього дня донора розповідає і координаторка платформи "ДонорUA" Людмила Лінник. За її словами, активність корпоративних донорів дуже залежить від сезону: влітку, зазвичай, менше запитів, а восени, взимку та навесні — більше. Утім, щомісяця хтось звертається із проханням організувати такий захід.

"Ми розглядаємо корпоративне донорство насамперед як промоцію, щоб залучати людей на постійній основі. Часто буває так, що хтось має погане уявлення про медичні установи в Україні. На жаль, наша медицина скомпрометована, і від самої думки, що потрібно йти в лікарню та стояти у чергах, бажання стати донором зникає. Але тут людині не потрібно нікуди йти: вона може здати кров у комфортних умовах у компанії своїх друзів та колег. У підсумку ми бачимо, що дуже часто люди вперше здають кров саме під час таких корпоративних донацій, а згодом долучаються до донорства на більш-менш регулярній основі", —  пояснює координаторка платформи "ДонорUA". 

Потреба у донорській крові зростає

У 2022 році інтерес до донорства підвищився, адже почалася повномасштабна війна. Люди активізувалися і стояли у чергах до центрів крові. Але, зазначає Людмила Лінник, це тривало до літа минулого року. Потім зацікавленість донорством повернулася до довоєнного рівня. 

Донорство та тимбілдинг. Як організувати здавання крові в офісі
Фото: Солом'янські котики

"Багато центрів крові зараз взагалі не можуть працювати, а на окупованих територіях вони просто закрилися. Кров у прифронтові регіони постачається з інших областей. До того ж нікуди не зникли потреби цивільних людей, натомість до них додалися потреби військових", — пояснює координаторка "ДонорUA". 

Корпоративні дні донора — лише один зі способів забезпечення потреб у крові, який залучає більшу кількість людей до донорства. Але наскільки цей спосіб дозволяє зменшити дефіцит — важко сказати. 

Приміром, ГО "Агенти крові" проводить більшість корпоративних донацій у співпраці з центром крові Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. Миколи Амосова. Інститут використовує зібрану кров для операційних потреб і ділиться запасами з військовим шпиталем. 

"Загалом корпоративні донації допомагають закрити близько 30% потреб центру крові. Але усе залежить від кількості виїздів. В середньому ми маємо близько 4-5 виїздів на місяць, але бувають періоди і з двома корпоративними донаціями", — зазначає Катерина Песоцька. 

Щоб покращити ситуацію, можна й самому стати донором. Для цього можна прийти у міський центр крові або зареєструватися на сайті ГО "Агенти крові" чи на порталі "ДонорUA"