У Варшаві скасували музичний фестиваль з українськими артистами через спонсорів з РФ
Фото: Unsplash

У Варшаві скасували музичний фестиваль Easy Busy Fest, на якому мали виступати українські артисти, через пов’язаних з Росією спонсорів. Про участь російського бізнесу у заході в підтримку України повідомила засновниця Stand with Ukraine foundation Наталка Панченко.

Фестиваль мав відбутися 26 серпня, на ньому була заявлена участь таких українських музикантів, як "Океан Ельзи", The Hardkiss, Yaktak, Alyona Alyona, Дантес, Velboi та інші.

Фото: Easy Busy Fest
Фото: Easy Busy Fest

Серед спонсорів виявилися бренди — MixMerkt та Monolith. "Ці бренди належать одним власникам. Вихідців із Росії та, здається, Казахстану, які зареєстрували бізнес у Німеччині й відомі тим, що мають у Європі мережу Russian shops, яка цього року заходить у Польщу", — пише Панченко.

Як зауважила засновниця фундації Stand with Ukraine, у Європі ці товари називають "східноєвропейськими", але купляючи їх — покупці підтримують російську економіку. Бо власники закуповують у Росії ці продукти. Водночас магазини в Польщі націлені на українців, що втекли від війни, адже у країні мало росіян. 

На допис активістки відреагували організатори фестивалю Easy Busy Fest. Вони заявили, що, укладаючи договір з компанією MixMarkt, власниками якої є Monolith, вона позиціювала себе як магазин, який продає українські товари.

Скрин коментаря під дописом Наталки Панченко
Скрин коментаря під дописом Наталки Панченко

За словами Наталки, на польському сайті вони свідомо вводять споживачів в оману. Спеціально опублікували там лише українські бренди, хоча на головному німецькому сайті — більшість російські. У Польщі вони вже відкрили кілька магазинів, які, попри те що написано на сайті, все одно продають російські товари, додає активістка.

Також організатори намагалися врятувати ситуацію й зберегти фестиваль, запевняючи, що група Monolith лише частково оплатила їм зовнішню рекламу у Варшаві й більше жодного стосунку до них не має.

Водночас у коментарях також відреагували хедлайнери фестивалю. Музиканти заявили, що вони не знали про спонсора MixMerkt та Monolith. Вони зазначають, що організатори не повідомляли їм і не погоджували спонсорів заходу.

Згодом гурт "Океан Ельзи" заявив, що не братиме участі в Easy Busy Fest.

"Перша та основна умова до будь-яких подій, в яких ми беремо участь, – відсутність будь-чого, що має хоч найменший стосунок до країни-агресора Росії. Це не просто проговорюється з усіма організаторами. Це є базовим для нас настільки, що у наших контрактах є окремий пункт щодо цього. Це наша позиція з 2014 року, і вона не зміниться", — повідомив гурт.

Далі відмовилися The Hardkiss: "Змушені оголосити про відмову від участі на фестивалі Easy Busy Fest у Варшаві. Нам дуже шкода, що організатори, не сповістивши артистів, в останній момент додали до спонсорства компанію, що має зв’язок з країною-агресором. Для нас така співпраця неприпустима".

Скасували участь й інші артисти, зокрема Дантес та Anton Velboi.

Скрин сторіс Володимира Дантеса
Скрин сторіс Володимира Дантеса

Після цього організатори оголосили про те, що фестиваль не відбудеться.

"Друзі, на жаль, фестиваль не відбудеться! Перед усім ми хочемо перепросити за нашу фатальну помилку, а саме за недоскональну перевірку спонсорів. В жодному разі ми не знімаємо з себе відповідальності за цю ситуацію", — заявили організатори фестивалю Easy Busy Fest.

Також вони просили вибачення перед всіма артистами за цю ситуацію та наголосили, що вони не мали жодного відношення до спонсорів (Monolith, Mix Markt).