Вчені дізналися, що станеться з очікуваною тривалістю життя, якщо кинути палити
Фото: Unsplash

Дослідники з Канади та Норвегії виявили, що незалежно від того, у якому віці людина кине палити, вона збільшить свою очікувану тривалість життя. Дослідження опублікували в журналі NEJM Evidence.

"Відмова від куріння неймовірно ефективна в зниженні ризику смерті, і люди можуть пожинати ці винагороди надзвичайно швидко", — каже науковець у галузі охорони здоров’я Прабхат Джа.

Джа та його колеги дослідили, що якщо курець зможе триматися якомога далі від звички, яка викликає звикання, протягом 10 років, то він проживе майже стільки ж, скільки той, хто ніколи в житті не курив.

Автори дослідження пояснюють, що якщо людина будь-якого віку кидає палити менше ніж на три роки, вона потенційно може запобігти втраті п'яти років життя, а якщо на десятиліття, то може зберегти десятиліття втраченого життя. Чим молодший курець вирішить кинути палити, тим краще в цілому збільшиться тривалість його життя.

Фото: NEJM Evidence
Фото: NEJM Evidence

Науковці протягом 15 років відстежували стан здоров’я майже 1,5 мільйона дорослих, які проживають у Норвегії, Великій Британії, США та Канаді.

Курці у віці від 40 до 79 років мали майже втричі більший ризик смерті порівняно з тими, хто ніколи не курив, тобто в середньому вони втратили 12-13 років життя. Однак люди, яким вдалося кинути палити протягом десяти років, майже повністю зменшили ризики смерті від усіх причин, пов’язаних з їхньою старою звичкою.

Ризик смерті від захворювань, безпосередньо пов'язаних з курінням, таких як інсульт, зупинка серця або рак, також значно зменшився. Зокрема, колишні курці знизили ризик смерті від респіраторних захворювань, але трохи менше, ймовірно, через залишкове пошкодження легенів.

"Багато людей вважають, що кидати палити вже пізно, особливо в середньому віці. Але ці результати суперечать цій лінії думок. Ніколи не пізно, ефект швидкий, і ви можете зменшити ризик серйозних захворювань, що означає довше та якісніше життя", — підсумував Джа.