Науковці назвали вид спорту, який допомагає знизити артеріальний тиск краще, ніж аеробіка
Фото: Craig Nagy / Wikimedia

Нове дослідження свідчить, що вправи тай-чи допомагають краще знизити артеріальний тиск у пацієнтів з прегіпертензією, ніж аеробні вправи. Висновки опублікували в JAMA Network Open, пише Healthline.

Показник артеріального тиску складається з двох чисел. Верхнє число — це систолічний тиск або тиск в артеріях, коли б'ється серце. Нижнє число — це діастолічний тиск або тиск в артеріях, коли серце відпочиває між ударами.

Нормальний рівень артеріального тиску становить менш як 120 систолічного на менш як 80 діастолічного (менш як 120/80 мм рт. ст.). Артеріальний тиск перед гіпертензією визначається в цьому дослідженні як систолічний показник між 120-129 мм рт.ст. і діастолічний тиск 80-89 мм рт.ст.

Високий рівень артеріального тиску або гіпертонія означатиме систолічний показник 140 мм рт. ст. або вище та діастолічний показник 90 мм рт. ст. або вище.

Дослідники проаналізували дані 342 учасників з прегіпертензією у віці від 18 до 65 років. Учасників поділили на дві групи. Одна – виконувала чотири 60-хвилинні заняття тай-чи щотижня протягом одного року. Інша – виконувала таку ж кількість і частоту занять аеробних вправ. Тривалість дослідження становила 2,5 роки.

Зазначається, що наприкінці року відбулася значна зміна систолічного артеріального тиску в обох групах, але більший спад відбувся у групі, яка займалася тай-чи.

Науковці виявили середню зміну систолічного артеріального тиску на -7,01 мм рт.ст. у групі, яка займалася тай-чи, й на -4,61 мм рт.ст. у групі, яка виконувала аеробні вправи.

"Тай-чи може запропонувати унікальні переваги, окрім традиційних аеробних занять, такі як зниження стресу, розслаблення та посилення розумової концентрації. Це може сприяти чудовій ефективності зі зниження артеріального тиску", — зазначив кардіолог Джозеф Дайбс.

Зокрема ці види вправ допомагають зменшити тривогу та депресію, покращити сон і когнітивні функції, а також зміцнюють здоров’я серця.

Вправи тай-чи характеризуються повільними, мʼякими й безперервними рухами, що включають медитативне дихання й уважність. Такий вид заняття створює спокійне середовище, яке ідеально підходить для зниження рівня стресу й артеріального тиску.