Вчені виявили, що люди передають тваринам більше вірусів, ніж підхоплюють від них самі
Фото: Unsplash

Вчені дослідили, що аналіз вірусних геномів показує, що люди становлять набагато більшу загрозу для інших тварин, ніж вони для нас. Це означає, що люди передають домашнім і диким тваринам майже вдвічі більше вірусів, ніж отримують від них. Про це повідомляє науковий журнал Nature Ecology & Evolution.

"Розуміння того, як і чому віруси еволюціонують, переходячи між тваринами і людьми в обох напрямках, може допомогти нам з'ясувати, як виникають нові вірусні захворювання у людей і тварин", – пояснює генетик з Університетського коледжу Лондона Седрік Тан.

Вчені розглянули 32 родини вірусів і визначили ті, які можуть інфікувати людський організм. Підрахувавши частоту передання, 64% з них припадає на стрибок від людини до іншої тварини, так звану антропонозну інфекцію.

За словами дослідників, чисельність населення людей величезна, це дає вірусам набагато більше можливостей успішно переходити до більшого розмаїття нелюдських хазяїв, порівнюючи з вірусами інших видів, які мають набагато обмеженіші можливості.

"Якщо вірус, який переноситься людьми, інфікує новий вид тварин, він може продовжувати процвітати, навіть якщо його викорінити серед людей, або навіть розвинути нові адаптації, перш ніж знову інфікувати людей. Під час пандемії ми стали свідками таких зворотних вірусних подій, зокрема серед диких оленів і норок", — каже Тан.

За словами Седріка Тана, великі прогалини в геномному спостереженні за вірусами на цей час свідчать про те, що "ми лише подряпали поверхню справжнього різноманіття вірусів у природі".

"Загалом наші результати підкреслюють важливість дослідження та моніторингу передання вірусів від людини до тварин, а також його вплив на здоров’я людей і тварин", – каже Тан.