Вчені визначили чотири різні типи сну та як вони впливають на здоров’я людей
Фото: Unsplash

Команда вчених з Університету у штаті Пенсильванія провела дослідження та виявила, що існує чотири типу сну і кожен з них по різному впливає на стан та здоров’я людей. Про це повідомили у науковому журналі Psychosomatic Medicine.

Вчені опитали 3 683 учасників тривалого дослідження в США. Дослідники спілкувалися з людьми між 2004 і 2006 роками, а потім знову між 2013 і 2017 роками. Люди повідомляли про свій режим сну, про втому протягом дня, а також про будь-які хронічні захворювання, які вони мали.

За результатами дослідження, вчені визначили чотири різні категорії під час сну на основі комбінацій умов у різних показниках.

Люди, які добре спали, мали здоровий режим сну, з оптимальною регулярністю в часі та у кількості. Вони були задоволені та бадьорі протягом дня. Такі люди вчасно лягали спати, мали ефективне засинання та пробудження.

Другий тип людей — це ті, які надолужували втрачений сон за вихідні, у яких тривалість сну загалом була нижчою за середню. Вони намагалися відіспатись у вихідні або у неробочі дні.

Потім були люди з ознаками безсоння, які демонстрували класичні ознаки цього стану: проблеми зі сном, втомлюваність протягом дня і тривалий час засинання.

Четвертим типом сплячих були ті, хто постійно "дрімає", з переважно хорошим режимом сну і частим денним сном.

"Ці результати можуть свідчити про те, що дуже важко змінити наші звички щодо сну. А сон — це невіднятна частина нашого життя і дуже шкода, що деякі люди цим нехтують", — зазначає Сумі Лі, дослідниця лабораторії сну, стресу та здоров'я (STEALTH) в Університеті штату Пенсильванія.

За словами дослідників, більшість досліджуваних або страждали від безсоння, або час від часу дрімали, що є недостатньо оптимальним режимом сну. Люди, які взагалі не спали протягом 10 років, були більш схильні до розвитку низки хронічних захворювань, включно з серцево-судинними захворюваннями, діабетом і депресією.

"Існують правила гігієни сну, яких люди можуть дотримуватися, щоб покращити якість свого відпочинку. Наприклад, не користуватися мобільними телефонами в ліжку, регулярно займатися спортом та уникати вживання кофеїну після обіду", — каже Лі.

Також дослідники зазначили, що люди похилого віку частіше дрімають. А люди, які зіткнулися з проблемами на роботі чи в освіті, дуже часто потрапляють у групу безсоння.

Дослідження показує, наскільки багато факторів впливають на сон, а його якість має чимало негативних чи позитивних наслідків.