Великій Британії подарували статую Аполлона замість сплати податку в розмірі £10,5 млн
Фото: The Fitzwilliam Museum

Великій Британії подарували бронзову скульптуру Аполлона епохи Відродження замість сплати податку на спадщину в розмірі 10,5 млн фунтів стерлінгів, повідомляє The Guardian.

Придбання, здійснене за урядовою схемою "приймання замість" (acceptance in lieu — AiL) буде офіційно оголошено Художньою радою пізніше цього місяця. Бронзова статуя належала забудовнику Сесілу Льюїсу та його дружині Хільді, які були філантропами та колекціонерами мистецтва.

Фото: The Fitzwilliam Museum
Фото: The Fitzwilliam Museum

Схема AiL дозволяє людям сплачувати податок на спадщину шляхом передавання державі важливих культурних, наукових чи історичних об’єктів. За останнє десятиліття завдяки цій схемі твори мистецтва та інші об’єкти на суму 479 мільйонів фунтів стали державною власністю.

Позолочену бронзову скульптуру Аполлона Бельведерського, яка інкрустована срібними очима, створив П'єр Якопо Аларі де Бонакольсі, відомий як Антіко, приблизно в 1520–1522 роках. Висота скульптури становить лише 41,3 см.

Її виставлять у Музеї Фіцвільяма (Fitzwilliam Museum) в Кембриджі, де розміщено видатну колекцію бронзи епохи Відродження та бароко. Бронзова фігура була "квінтесенцією італійського бронзового шедевра епохи Відродження", зауважили у музеї.

Фото: The Fitzwilliam Museum
Фото: The Fitzwilliam Museum

Оригінальна мармурова статуя Аполлона, яка датується IV століттям до н. е., має висоту понад 2,1 метра. Скульптуру повторно відкрили наприкінці XV століття, наразі вона є частиною колекції Ватикану з 1511 року.

"Найдивовижнішим є те, як [Антіко] бере стародавню мармурову скульптуру, яку нещодавно заново відкрили, і перетворює її в фантастично мініатюрну роботу. Як ювелір, а також скульптор, Антіко перетворив монументальний твір на вишуканий скарб, щось, що можна було зняти з полиці та взяти в руки, — дуже дорогоцінний предмет", — розповів Люк Сайсон, директор музею Фіцвільяма.