Велику лаврську дзвіницю відкрили для відвідувачів вперше за 30 років
Фото: Вікіпедія

Велику дзвіницю Києво-Печерської лаври вперше за 30 років повністю відкрили для відвідування. На верхніх ярусах дзвіниці провели реконструкцію, повідомляє Суспільне.

Ремонтні роботи провели на третьому й четвертому ярусах дзвіниці, а також на колонах другого ярусу. Завершити реставрацію допомогла компанія Work.ua, яка виділила на реконструкцію 3,5 млн грн.

Фото: Юлія Коршенко/Суспільне
Фото: Юлія Коршенко/Суспільне

"Третій і четвертий яруси дзвіниці відкриті для огляду. Цей об'єкт стане однією з окрас Києво-Печерської лаври та міста Києва", — переконаний директор Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Максим Остапенко.

Зазначається, що ремонтні роботи на дзвіниці почали проводити ще у 2012 році. Але процес не був завершений, тоді будівельники виконали лише першу чергу робіт.

За словами директора заповідника, з того часу на цій висоті було дуже багато деструкційних елементів, які треба було усунути: "Дзвіниця потребувала серйозних висотних робіт. Десятиліттями верхні яруси були не доступні для відвідування".

Фото: Юлія Коршенко/Суспільне
Фото: Юлія Коршенко/Суспільне

Лаврська дзвіниця є найвищою церковною спорудою Києва, її висота становить 96,5 метра. Вона є восьмигранною 4-поверховою вежею. Щоб піднятися на верхівку дзвіниці, потрібно здолати 374 сходинки.

Кам'яна дзвіниця споруджена у 1731–1744 роках за проєктом архітектора Йогана-Готтфріда Шеделя. На будівництво дзвіниці було витрачено близько 5 мільйонів цеглин різної форми й розмірів. Високохудожня кераміка виготовлялася на лаврських цегельних заводах за рецептом та наглядом Шеделя.