Власник зруйнованого маєтку Гавсевича в Одесі має сплатити штраф та відновити будівлю
Фото: Олександр Авдєєв / Facebook

Власника памʼятки архітектури 1903 року — маєтку Гавсевича —  в Одесі зобов'язали сплатити штраф і відновити будівлю в зазначені терміни, повідомляє очільник Одеської ОВА Олег Кіпер.

"Пам’ятник архітектури потрібно було рятувати раніше, те, що сталося — відображення людської жадібності та недбалості. Але будемо виходити вже з того, що є", — зазначив Кіпер.

Забудовник "Універсал дірект" має до 15 серпня подати проєкт повного відновлення памʼятки до Департаменту культури ОВА. Після цього встановлять терміни відновлення маєтку. Крім того, компанія має виплатити штраф розміром 170 000 гривень.

Якщо власник не виконає ці зобов'язання вчасно, Одеська ОВА звернеться до суду щодо повернення будівлі до державної власності й розгляне пропозиції інших інвесторів, які здатні будуть зберегти пам’ятку архітектури, йдеться у повідомлені.

Зокрема, Олег Кіпер уповноважив Департамент культури ОВА перевірити всі пам’ятки архітектури Одеси, які свого часу міська та обласна ради передали в приватну власність.

"Якщо власники архітектурних пам’ятників не бажають їх ремонтувати — повернемо будівлі в державну власність і знайдемо для них дбайливих інвесторів", — додав голова Одеської ОВА.

На початку липня власник розпочав на обʼєкті "протиаварійні роботи", які не відповідали погодженій науково-проєктній документації. "Фактично це — знищення памʼятки", — зазначають у Мінкульті.

За словами ​​начальника управління Державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міськради Олександра Авдєєва, будівельники демонтували частину огороджувальних та опорних конструкцій пам'ятки, а також перекриття другого та третього поверху східної частини будівлі, покрівлю тощо.

Колишній маєток Антона Гавсевича збудовано у 1903 році, він має статус пам'ятки архітектури та входить до складу об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Будівля розташована на території центрального історичного ареалу та в межах буферної зони історичного центру Одеси.

За радянських часів у будівлі розміщувався спочатку інститут, а згодом — пологовий будинок, який закрили у 2001 році.