Протиаварійні роботи у маєтку Гавсевича в Одесі є фактично знищенням історичної памʼятки
Фото: Олександр Авдєєв / Facebook

Протиаварійні роботи у маєтку Гавсевича в Одесі не відповідають погодженому плану робіт та є фактично знищенням історичної памʼятки, повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

Власник уже отримав розпорядження Департаменту культури Одеської ОВА з наказом терміново припинити будь-які роботи на обʼєкті. Також прокуратура відкрила кримінальне провадження через зруйновання маєтку Гавсевича.

Дії будівельників кваліфікували як умисне знищення, руйнування та пошкодження об’єкта культурної спадщини (ч. 2 ст. 298 КК України).

У серпні 2021 року власник розробив науково-проєктну документацію, погодив її та отримав дозвіл від Департаменту культури Одеської ОВА на проведення протиаварійних робіт на пам’ятці.

В січні 2023 року сталося руйнування частини конструкцій зазначеної будівлі, після чого власник відкоригував документ, погодив його та 9 червня 2023 року отримав новий дозвіл від Департаменту на проведення протиаварійних робіт.

Минулого тижня власник розпочав на обʼєкті "протиаварійні роботи", які не відповідали погодженій науково-проєктні документації. "Фактично це — знищення памʼятки", — зазначають в Мінкульті.

За словами ​​начальника управління Державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міськради Олександра Авдєєва, будівельники демонтували частину огороджувальних та несучих конструкцій пам'ятки, а також перекриття другого та третього поверху східної частини будівлі, покрівлю тощо.

Колишній особняк Антона Гавсевича збудовано у 1903 році, він має статус пам'ятки архітектури та входить до складу об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Будівля розташована на території центрального історичного ареалу та в межах буферної зони історичного центру Одеси.

За радянських часів у будівлі розміщувався спочатку інститут, а згодом — пологовий будинок, який закрили у 2001 році.

Фото: Олександр Авдєєв / Facebook
Фото: Олександр Авдєєв / Facebook