У Франції нанесли хаотичну розмітку на дорозі, щоб водії зменшили швидкість – фото
Фото: Alerte Info Trafic 49

У французькому селі Боне намалювали хаотичні білі лінії на перехресті кількох головних доріг. Це зробили для того, щоб заохотити водіїв зменшити швидкість, повідомляє EuroNews.

У селі живе 1700 мешканців. Крізь нього проходять три автодороги регіонального значення. Швидкість руху на перетині двох із них обмежена 20 км/год, але водії часто їдуть під 50 км/год.

Фото: Alerte Info Trafic 49
Фото: Alerte Info Trafic 49

"Люди їздять швидко і важко змусити їх зменшити швидкість, складно встановити дорожні знаки, які працюють", — сказав Жан-Шарль Проно, мер Луар-Отіона, групи із семи сіл, включаючи Боне, де розташоване перехрестя.

Влада спершу хотіла облаштувати "лежачі поліцейські", але відмовилася від ідеї, бо вони дуже шумні.

Фото: Alerte Info Trafic 49
Фото: Alerte Info Trafic 49

Мета "шаленої" розмітки полягає в тому, щоб "ускладнити ситуацію на дорозі, тобто створити приводи, які привернуть увагу водія", зазначив мер.

Багато користувачів соціальних мереж розкритикували цей крок, заявивши, що він, найімовірніше, заплутає водіїв, а не змусить їх їхати повільніше. Один користувач назвав це "дурним і небезпечним", а інший запитав, де пішоходи можуть переходити дорогу серед усіх ліній.

Фото: Alerte Info Trafic 49
Фото: Alerte Info Trafic 49

Євросоюз планує вдвічі скоротити смертність у ДТП до 2030 року. У 2022 році близько 20 600 людей загинули в ДТП у ЄС, зокрема приблизно 52% смертельних випадків на дорогах у 2021 році сталися на сільських дорогах. Ще 39% — у містах і 9% — на автомагістралях.

Згідно з даними, від 10 до 15% усіх аварій і 30% усіх смертельних аварій є прямим результатом перевищення швидкості або невідповідної швидкості.

У Європі найбезпечніші дороги у Швеції та Данії, тоді як у Румунії та Болгарії найвищий рівень смертності на дорогах.