У Франції нанесли хаотичну розмітку на дорозі, щоб водії зменшили швидкість – фото
Фото: Alerte Info Trafic 49

У французькому селі Боне намалювали хаотичні білі лінії на перехресті кількох головних доріг. Це зробили для того, щоб заохотити водіїв зменшити швидкість, повідомляє EuroNews.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

У селі живе 1700 мешканців. Крізь нього проходять три автодороги регіонального значення. Швидкість руху на перетині двох із них обмежена 20 км/год, але водії часто їдуть під 50 км/год.

Фото: Alerte Info Trafic 49
Фото: Alerte Info Trafic 49

"Люди їздять швидко і важко змусити їх зменшити швидкість, складно встановити дорожні знаки, які працюють", — сказав Жан-Шарль Проно, мер Луар-Отіона, групи із семи сіл, включаючи Боне, де розташоване перехрестя.

Влада спершу хотіла облаштувати "лежачі поліцейські", але відмовилася від ідеї, бо вони дуже шумні.

Фото: Alerte Info Trafic 49
Фото: Alerte Info Trafic 49

Мета "шаленої" розмітки полягає в тому, щоб "ускладнити ситуацію на дорозі, тобто створити приводи, які привернуть увагу водія", зазначив мер.

Багато користувачів соціальних мереж розкритикували цей крок, заявивши, що він, найімовірніше, заплутає водіїв, а не змусить їх їхати повільніше. Один користувач назвав це "дурним і небезпечним", а інший запитав, де пішоходи можуть переходити дорогу серед усіх ліній.

Фото: Alerte Info Trafic 49
Фото: Alerte Info Trafic 49

Євросоюз планує вдвічі скоротити смертність у ДТП до 2030 року. У 2022 році близько 20 600 людей загинули в ДТП у ЄС, зокрема приблизно 52% смертельних випадків на дорогах у 2021 році сталися на сільських дорогах. Ще 39% — у містах і 9% — на автомагістралях.

Згідно з даними, від 10 до 15% усіх аварій і 30% усіх смертельних аварій є прямим результатом перевищення швидкості або невідповідної швидкості.

У Європі найбезпечніші дороги у Швеції та Данії, тоді як у Румунії та Болгарії найвищий рівень смертності на дорогах.