У Львові обрали переможця конкурсу на проєкт меморіального комплексу Героїв України
Фото: Львівська міська рада

Обрано переможців Всеукраїнського архітектурного конкурсу на проєкт Меморіального комплексу військових поховань Героїв України у Львові. Переміг проєкт авторського колективу з Хмельницького, його автори – Віктор Голубєв та Дмитро Райфшнайдер. Про це повідомила Львівська міська рада.

Архітектурний конкурс тривав три місяці, переможців обирали серед 27 учасників.

Окрім зони поховань, в комплексі планують облаштувати меморіальний сквер, музей, монумент невідомому солдату, каплицю та колумбарій – місце для захоронення урн з прахом.

Фото: Львівська міська рада
Фото: Львівська міська рада

"На передній частині комплексу біля вул. Мечникова пропонуємо облаштувати площу із монументом невідомому воїну. Концепція нової площі полягає у зміненні осі міста на вісь історичну. Ця вісь направлена на північний схід та схід в усереднену точку, що поєднує координати боїв за Київ, Харків, Донецьк, Авдіївку, Дебальцеве, Іловайськ, Херсон та основний напрямок оборони України. Таке зміщення осі повинне привернути увагу до географічної єдності України та контрастувати зі структурою міста, врізаючись у неї", — говорить автор проєкту Дмитро Райфшнайдер.

Фото: Львівська міська рада
Фото: Львівська міська рада

Автори проєкту пропонують намогильні споруди створити з білого архітектурного бетону із вкрапленнями натурального каменю ("терраццо"). На надгробному камені буде місце для фотографії та імені з роками життя полеглого. Разом із надгробним каменем буде місце для розміщення квітів та лампадок.

Фото: Львівська міська рада
Фото: Львівська міська рада

Також на площі розташують плиту, на якій зобразять графічні знаки бригад і підрозділів, герої яких воювали за Україну. Тут буде і місце покладання квітів. А у кінці Марсового поля залишать хрест на честь Української галицької армії та облаштують молитовню.

Фото: Львівська міська рада
Фото: Львівська міська рада

"Є козацький хрест, є альтернативна версія цього поховання для нехристиян, є можливість дістатися до будь-якого місця поховання на кріслі колісному. Мабуть, погляду вирішення самої зони поховань – це найбільш коректний варіант", – говорить головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

Проєкт Голубєва та Райфшнайдера — це концепція, її ще доопрацьовуватимуть із членами дорадчої ради, до якої входять військові, родини загиблих та представники духовенства, з якими напередодні зустрічались архітектори.