Дослідження: Вживання авокадо знижує ризик розвитку діабету у жінок
Фото: Unsplash

Вчені виявили, що вживання авокадо може знижувати ризик розвитку діабету у жінок. А у чоловіків не було виявлено зв’язку між здоров’ям та споживанням авокадо. Про це повідомляє Healthline.

Дослідники Мексиканського національного дослідження здоров’я та харчування проаналізували дані понад 28 000 дорослих різного віку та виявили, що жінки, які їли авокадо близько 30-38 грамів на день мали значно нижчий ризик розвитку діабету, ніж ті, хто його не вживав. У чоловіків не було виявлено жодного значущого зв'язку.

Дієтологиня і докторка громадського здоров'я Венді Базіліан, яка не брала участі в дослідженні, сказала, що це спостереження має важливі наслідки для населення.

"Ми вже знаємо, що авокадо містить ненасичені жири, хороше джерело клітковини і безлічі вітамінів, мінералів і фітонутрієнтів. Тому я не здивована результатами дослідження, які свідчать про те, що вживання авокадо може відігравати певну роль у зниженні ризику розвитку діабету", – сказала вона.

Коли мова заходить про конкретні механізми продукту, Базіліан каже, що авокадо пропонує "ідеальну трійцю" для зниження ризику діабету.

По-перше, воно багате на клітковину. Це допомагає контролювати рівень цукру в крові та відчуття ситості. По-друге, авокадо містить багато ненасичених жирів. "Як і клітковина, жири сповільнюють травлення, що може сприяти контролю рівня цукру в крові та насиченню". Ще одним важливим аспектом дієтологиня виокремила те, що поживні речовини, які містяться в авокадо, підтримують здоров'я серця.

"Здорова модель харчування, яка містить переважно рослинну їжу, зокрема фрукти та овочі, пов'язана зі зниженням ризику діабету 2 типу та пов'язаних з ним факторів ризику", — пояснила Базіліан.

Дослідниця зазначає, що трохи менше однієї порції авокадо на день — це здорова кількість, яку може вживати більшість людей.

"Результати дослідження показують, що вам не обов'язково їсти багато авокадо, щоб відчути його користь. Ви можете зробити прості заміни, наприклад, використовувати його як намазку, заправку або інгредієнт для смузі, щоб збільшити кількість авокадо у своєму раціоні", – пояснює Венді Базіліан.