У Львові повністю знесли історичну віллу "Люсія" — фото
Фото: Zaxid.net

У Львові на вулиці Свєнціцького, 16, повністю знесли історичну віллу "Люсія". Зробили це засновники ОСББ "Свєнціцького-16", пише Zaxid.net.

Зазначається, що раніше ОСББ через суд скасувало статус памʼятки вілли та штраф, який Львівська міськрада наклала за доведення будівлі до руйнації.

Зокрема, ОСББ "Свєнціцького-16" зверталося неодноразово до влади міста з намірами на місці пам'ятки збудувати багатоквартирний будинок. Перший поверх новобудови мав би нагадувати фасад наявної вілли. Однак міськрада відмовилася надати необхідні документи.

На початку 2018 року віллу внесли до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, що унеможливило проведення будь-яких робіт на об’єкті без погодження Міністерства культури.

Згодом власники через суд скасували наказ Львівської ОДА, яким віллі було надано статус пам’ятки. На це мерія Львова подала апеляцію, судова тяганина триває дотепер.

У березні 2019 року адміністративна комісія при Львівській міськраді, яка розглядає порушення у галузі законодавства щодо охорони історичної спадщини, оштрафувала ОСББ "Свєнціцького-16" на 170 000 грн за нищення вілли "Люсія" — власники будинку розібрали дах, що згодом спричинило обвал.

Фото: Львівський портал
Фото: Львівський портал

ОСББ оскаржило рішення комісії в суді, однак міська рада подаватиме апеляцію.

Нещодавно на території будівлі почали вирізати дерева, а станом на 16 травня віллу повністю знесли.

Фото: Zaxid.net
Фото: Zaxid.net

Зокрема, на інцидент відреагував заступник міського голови Андрій Москаленко. За його словами, віллу як об’єкт має бути повернуто у список пам’яток, також має бути відповідальність за руйнування пам’ятки.

"Знищення пам’ятки архітектури вілли "Люсія" — це гидко і соромно. Її було знищено у найвульгарніший спосіб. Скасовано рішення адмінкомісії щодо штрафу за умисне руйнування. А також скасовано рішення Мінкульту стосовно внесення вілли у перелік пам’яток. І користуючись тим, що триває розгляд повторного її внесення — за цей час свідомо віллу зруйнували", — написав Андрій Москаленко.

Вілла "Люсія" збудована фірмою Івана Левинського 1895-1896 рр. Вілла споруджена у проміжному стилі між історизмом, сецесією та модерном. У різні роки тут мешкали цісарський радник Обмінський, Кароліна Скотт, польський учений-філософ Станіслав Лемпицький.

До 1939 року віллу використовували як помешкання для однієї родини, однак в радянські часи її поділили на 5 квартир.