У львівському парку встановили перший в Україні безводний громадський туалет
Фото: ГО 'Плато'

У львівському парку "Залізна вода" на території простору садівництва "Розсадник" встановили перший в Україні безводний туалет. Це ініціатива ГО "Плато" та "Екотерра", пише "The Village".

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Туалет має спеціальну форму сидіння, що дозволяє відокремлювати сечу від твердих відходів. Така річ коштує від 70 до 100 євро. Це сидіння бренду Separett, його подарували партнери з коаліції "Чиста Балтика".

Фото: ГО 'Плато'
Фото: ГО 'Плато'

Систему під’єднали до двох місткостей: одна для збору сечі, інша для фекалій (їх змінюватимуть в міру заповнення). Після користування туалетом тверді відходи треба присипати деревною тирсою чи стружкою. Активісти додають, що сечовину можна використовувати як азотне добриво для присадибних ділянок, а перекомпостована тверда фракція може стати торфом.

Фото: ГО 'Плато'
Фото: ГО 'Плато'

Конструкцію туалету виготовили з уживаних дощок, які раніше були будівельними піддонами. Дахом став шифер, який знайшли у просторі "Розсадника".

Зазначається, що завдяки "сухій вбиральні" зменшується кількість відходів і зникають неприємні запахи.

Фото: ГО 'Плато'
Фото: ГО 'Плато'

Експериментальне влаштування безводного туалету підтримали й в управлінні екології та природних ресурсів ЛМР.

"За розрахунками, один мешканець використовує понад 14 500 літрів води на рік лише для змивання в туалеті. Зазначимо, що в нас немає можливості розподілу води на питну та технічну. Тому такий об’єм дорівнює 60 000 склянкам питної води", — коментує виданню Zahid. Net в.о. начальника управління екології ЛМР Галина Микітчак.Фото: ГО 'Плато'

"Розсадник" — це публічний простір, де "Плато" і "Екотерра" популяризують міське садівництво і городництво. З 2021 року його розбудовують у парку "Залізна вода". Працює за підтримки Львівської міської ради, ЛКП "Зелений Львів", міжнародних інституцій, бізнесу і небайдужих містян.