У львівському парку встановили перший в Україні безводний громадський туалет
Фото: ГО 'Плато'

У львівському парку "Залізна вода" на території простору садівництва "Розсадник" встановили перший в Україні безводний туалет. Це ініціатива ГО "Плато" та "Екотерра", пише "The Village".

Туалет має спеціальну форму сидіння, що дозволяє відокремлювати сечу від твердих відходів. Така річ коштує від 70 до 100 євро. Це сидіння бренду Separett, його подарували партнери з коаліції "Чиста Балтика".

Фото: ГО 'Плато'
Фото: ГО 'Плато'

Систему під’єднали до двох місткостей: одна для збору сечі, інша для фекалій (їх змінюватимуть в міру заповнення). Після користування туалетом тверді відходи треба присипати деревною тирсою чи стружкою. Активісти додають, що сечовину можна використовувати як азотне добриво для присадибних ділянок, а перекомпостована тверда фракція може стати торфом.

Фото: ГО 'Плато'
Фото: ГО 'Плато'

Конструкцію туалету виготовили з уживаних дощок, які раніше були будівельними піддонами. Дахом став шифер, який знайшли у просторі "Розсадника".

Зазначається, що завдяки "сухій вбиральні" зменшується кількість відходів і зникають неприємні запахи.

Фото: ГО 'Плато'
Фото: ГО 'Плато'

Експериментальне влаштування безводного туалету підтримали й в управлінні екології та природних ресурсів ЛМР.

"За розрахунками, один мешканець використовує понад 14 500 літрів води на рік лише для змивання в туалеті. Зазначимо, що в нас немає можливості розподілу води на питну та технічну. Тому такий об’єм дорівнює 60 000 склянкам питної води", — коментує виданню Zahid. Net в.о. начальника управління екології ЛМР Галина Микітчак.Фото: ГО 'Плато'

"Розсадник" — це публічний простір, де "Плато" і "Екотерра" популяризують міське садівництво і городництво. З 2021 року його розбудовують у парку "Залізна вода". Працює за підтримки Львівської міської ради, ЛКП "Зелений Львів", міжнародних інституцій, бізнесу і небайдужих містян.