ВООЗ оновила рекомендації щодо вживання жирів і вуглеводів – деталі
Фото: Unsplash

Всесвітня організація охорони здоров’я оновила рекомендації щодо вживання жирів і вуглеводів. Нові поради ґрунтуються на останніх наукових даних.

Їхні рекомендації спрямовані на зниження ризику нездорового збільшення ваги та профілактику неінфекційних захворювань, таких як цукровий діабет 2 типу, серцево-судинні захворювання та деякі типи раку.

У своїх рекомендаціях щодо споживання жирів ВООЗ зазначає, що жири мають становити щонайбільше 30% від загальної кількості спожитих джерел енергії у раціоні дорослої людини.

У харчуванні кожної людини від 2 років з-поміж жирів мають переважати ненасичені жирні кислоти (містяться у деяких видах горіхів, рослинній олії, авокадо, лососі, насінні соняшнику, льону, кунжуту, гарбузовому тощо).

Також у раціоні має бути щонайбільше 10% насичених жирних кислот (жирне м'ясо, молочні продукти, сало, пальмова і кокосова олія) і щонайбільше 1% трансжирів як із промислово вироблених продуктів, так і з продуктів із жуйних тварин (це запечені й смажені продукти, снеки, м’ясні та молочні продукти від жуйних тварин).

ВООЗ надає нові рекомендації й щодо споживання вуглеводів.

Згідно з ними, для кожного віком від 2 років вуглеводи повинні складатися з цільного зерна, овочів, фруктів і бобових. ВООЗ рекомендує дорослим споживати щонайменше 400 грамів овочів і фруктів і 25 грамів натуральних харчових волокон на день.

Для дітей та підлітків рекомендації вживання овочів та фруктів такі:

  • 2–5 років — щонайменше 250 г на добу
  • 6–9 років — щонайменше 350 г на добу
  • 10 років і старше — щонайменше 400 г на день

Споживання харчових волокон природного походження:

  • 2–5 років —  щонайменше 15 г на добу
  • 6–9 років — щонайменше 21 г на добу
  • 10 років і старше — щонайменше 25 г на день.

Ці нові рекомендації разом із наявними рекомендаціями ВООЗ щодо вільних цукрів, підсолоджувачів, а також майбутні рекомендації щодо поліненасичених жирних кислот і замінників солі з низьким вмістом натрію, лежать в основі концепції здорового харчування.