Вимикай Netflix, вмикай освітній серіал: навіщо дивитися Безбар’єрну грамотність

На правах партнерства

Під час розробки Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору, що була ініційована першою леді Оленою Зеленською, велика команда державних менеджерів, експертів, правозахисників, активістів визначила вектори, необхідні для реалізації великої справи – безбар’єрного суспільства. Це перетворення у фізичній, інформаційній, освітній, економічній сферах. Але аналізуючи поточний стан справ, ми зрозуміли, що для багатьох українців незрозумілим є широкий зміст самого терміну "безбар’єрність". Безбар'єрність – це коли ми усуваємо бар’єри. А з бар’єрами стикається кожна родина в Україні, бо кожен з нас був дитиною, має літніх батьків, сам може піклуватися про маленьку дитину, родичів або ж отримати травму. Маємо розпочати просвіту з базових речей.

Важливо підсвічувати і прибирати суспільні бар’єри, відкривати нові можливості. Тому ми використали формат освітнього серіалу. В еру популярності TikTok, коли всі звикли до швидкого отримання інформації, серія коротких відеороликів здається вдалим вибором. І ось, 21 грудня відбулася презентація онлайн-курсу "Безбар’єрна грамотність", в якому питання взаємоповаги та інклюзії розглядаються всебічно, але дуже доступно.

Про що серіал?

Мені хотілося б уникнути спойлерів, тому не розкриватиму героїв та сюжет, скажу лише, що цей серіал складається з восьми серій, тривалість кожної – 5-10 хвилин. В такому стислому форматі ми намагаємося розібратися, що саме спричиняє суспільні бар'єри та кого вони стосуються, як уникати стереотипів та упереджень, і чому безбар’єрність – це наша спільна справа. Розробка сценарію стала справжнім викликом для нашої команди, бо помістити багаторічний досвід та такі глобальні теми у п’ять хвилин екранного часу дуже непросто. Але нам це вдалося завдяки допомозі експертів з освітньої, економічної, цифрової безбар’єрності, які окреслили основні напрямки роботи та проблеми в кожній зі сфер. А історії героїв, які щодня стикаються з фізичними та емоційними перепонами, упередженнями, ще раз підтвердили, що рівні можливості – це не про гучні заяви та промови, а про елементарні речі у повсякденному житті.

Цікаво, що коли команда працювала над змістом курсу, ми думали, що наша основна аудиторія – це молодь та підлітки, які через свій вік менше цікавляться питаннями безбар’єрної грамотності. Але потім ми зрозуміли, що молодь більш мобільна, їй легше комунікувати з представниками різних груп. Для них не є проблемою написати в Facebook чи Instagram про порушення прав людини, зробити фото та контактувати з державою онлайн. Тобто, не знаючи теорії, молодь підтримує наш головний принцип – проактивний підхід до зрушення обмежень. Зокрема, люди середнього віку часто дотримуються іншого підходу – вирішують за інших, що для тих краще. Безбар’єрність – це не лише про прийняття, але й про залучення до розв'язання проблемних питань. Тільки тоді, коли ми зрозуміємо, що для дотримання рівних прав всіх громадян потрібна не стільки благодійність, скільки створення умов для самостійності людини, для рівного доступу до базових речей, як то освіта, робота, фізичне переміщення, інтернет, ми наблизимось до безбар’єрного суспільства.

Мета нашого освітнього серіалу – показати громадянам, що шляхи для створення такого суспільства дуже прості, та у більшості випадків людям не вистачає саме обізнаності. Наприклад, людина не знає, як правильно звернутися до особи з інвалідністю, щоб не образити, та вирішує уникати цієї теми. Або підприємець не чув про переваги побудови безбар’єрного колективу та бачить лише економічні труднощі для себе. Держслужбовець припускає, що автобуси та зупинки, пристосовані для громадян з інвалідністю, будувати значно складніше за звичайні, та не вивчає це питання. Саме тому, Big Idea нашої команди – навчити кожного дивитися на світ через призму безбар’єрності. Тоді ми зможемо помічати, здавалось би, дрібниці, а насправді важливі речі, через які молоді мами та тата, люди літнього віку та багато інших суспільних груп вимушені ставити своє суспільне життя на паузу.

Де можна подивитися?

Безбар’єрність, а саме відкритий доступ для кожного громадянина до навчання, подорожей, кар’єрної самореалізації – це вже нова світова парадигма. Я щаслива, що в Україні розпочинаються тектонічні зсуви у бік побудови відкритого суспільства, де кожна соціальна група, зокрема, люди з інвалідністю, люди літнього віку, батьки з маленькими дітьми, молодь, жінки, мають змогу розкрити свій потенціал. І цей шлях до щастя кожної особистості зробить сильнішим все наше суспільство.

Подолати перший та найважчий кордон на шляху до розбудови такої спільноти – кордон незнання – ви можете, подивившись курс ​​"Безбар’єрна грамотність" на сайті Дія.Цифрова освіта – https://osvita.diia.gov.ua/courses/barrier-free-literacy. Сподіваюся, що герої та експерти освітнього серіалу стануть для вас джерелом натхнення, яким захочеться поділитися з друзями.

Цей матеріал підготовлено за підтримки проєкту ПРООН "Права людини для України", що фінансується Міністерством закордонних справ Данії.