Warner Bros. прокоментувала міжнародний скандал через мапу у фільмі "Барбі"
Фото: Warner Bros

Цього тижня у В’єтнамі заборонили майбутній фільм "Барбі" через карту, яка нібито порушує його державний суверенітет. Кіностудія Warner Bros. заявила, що насправді мапа позбавлена політичного підтексту, пише Variety.

Фільм про Барбі викликав суперечки як у В'єтнамі, так і на Філіппінах через карту, на якій зображена "лінія з дев'ятьма штрихами" Китаю. Лінія позначає претензії Китаю на значну частину Південнокитайського моря — розмежування, проти якого виступають В’єтнам та інші країни Південно-Східної Азії, і яке було відхилено міжнародним трибуналом у Гаазі 2016 року.

Як розповіли у Warner Bros., "штрихи на мапі Барбі — це лише дитячий малюнок олівцем. Каракулі зображують уявну подорож Барбі з Країни Барбі до реального світу". За словами студії, "не було мети робити будь-яку політичну заяву".

Variety розповідає, як ця мапа з’являється у фільмі. Барбі стикається з екзистенційною кризою у стінах свого рожевого світу мрій. Одна з ляльок заохочує її вирушити в подорож самопізнання та надає Барбі карту "реального світу". Як зазначає видання, те, що дехто сприймає як "лінію з дев’ятьма штрихами", є звичайними "дитячими" штрихами, які часто використовують, щоб показати, звідки й куди мандрує персонаж.

Це не вперше, коли В’єтнам забороняє фільм через претензії Китаю. Так, минулого року він заборонив фільм "Незвідане: Удача Дрейка", а у 2019-му — мультфільм "Єті". Два роки тому стримінгова платформа Netflix вилучила австралійську шпигунську драму "Pine Gap" з в’єтнамського ринку після скарги влади.

The Guardian зазначає, що Китай чутливо ставиться до зображень своїх територіальних претензій і тисне на компанії, зокрема готельні групи та авіакомпанії, щоб вони внесли Тайвань — демократичний і самоврядний острів — до складу Китаю.

Група зі свободи слова PEN America раніше висловлювала занепокоєння тим, що голлівудські студії, прагнучи отримати доступ до прибуткового китайського ринку, змінили або піддали цензурі аспекти своїх фільмів, "намагаючись уникнути ворогування з китайськими чиновниками".

Прем'єра фільму "Барбі" відбудеться 21 липня у кінотеатрах.