У В’єтнамі заборонили фільм "Барбі" через спірну карту Південнокитайського моря
Фото: Warner Bros.

У В’єтнамі заборонили фільм "Барбі" через сцену з картою, на якій зображені спірні територіальні претензії Китаю в Південнокитайському морі, пише BBC.

В'єтнам входить до числа країн, які заперечують претензії Китаю майже на все Південнокитайське море. Вʼєтнамський посадовець назвав кадр "образливим". Про яку саме сцену йдеться, наразі незрозуміло.

Показ фільму мав початися у в’єтнамських кінотеатрах 21 липня.

Китай використовує лінію з девʼятьма штрихами на своїх картах Південнокитайського моря, щоб продемонструвати власні територіальні претензії.

Фото: BBC
Фото: BBC

Зазначається, що Пекін роками будує військові бази на штучних островах у цьому районі, а також часто проводить там військово-морське патрулювання, намагаючись відстоювати свої територіальні претензії.

У 2016 році міжнародний трибунал у Гаазі виніс рішення проти претензій Китаю в Південнокитайському морі, але Пекін не визнав це рішення.

Китай, В'єтнам, Філіппіни, Тайвань, Малайзія та Бруней мають конкурентні права на Південнокитайське море.

Це не вперше, коли В’єтнам забороняє фільм через претензії до Китаю. Так, минулого року він заборонив фільм "Незвідане: Удача Дрейка", а у 2019-му — мультфільм "Єті". Два роки тому стримінгова платформа Netflix вилучила австралійську шпигунську драму "Pine Gap" з в’єтнамського ринку після скарги влади.