Як мозок людини здатен перетворювати обличчя людей на монстрів – дослідження
Фото: Pexels

58-річний американець, який є пацієнтом на факультеті психології та наук про мозок Дартмутського коледжу, бачить світ інакше. Його мозок здатний сприймати та перетворювати обличчя людей на монстрів. Про це пише The Lancet.

Понад два з половиною роки до початку досліджень в Дартмутській лабораторії чоловік спостерігав, як навколишні обличчя спотворюються в різні карикатури. Він бачив як на лобі, щоках і підборідді людей з'являлися злі зморшки. А очі та вуста поступово розтягувались.

Психологи Дармутського коледжу Антоніо Мелло, Даніель Стер, Кшиштоф Буярскі та Бред Дючейн провели серію тестів над чоловіком. Згодом стало зрозуміло, що пацієнт має рідкісне неврологічне захворювання під назвою "просопометаморфопсія", або ПМО.

За словами вчених, стан, який переживав чоловік, може проявлятися різними способами, перетворюючи людей на демонів чи драконів. Люди з ПМО здатні бачити надуті щелепи та щоки, видовжені носи чи витягнуті очі. Зазвичай пацієнти з таким захворюванням здатні бачити навіть плоскі намальовані зображення облич так само спотворено, як і звичайні людські обличчя.

"Під час досліджень пацієнтів з ПМО, ми не можемо достовірно оцінити, наскільки точно візуалізація їхніх спотворень відображає те, що вони бачать. Оскільки сама візуалізація  зображує обличчя, пацієнти також відчують спотворення на ньому", — каже Мелло, провідний автор дослідження.

Дослідники постарались відтворити точні зміни в обличчях людей так, як їх бачив пацієнт з ПМО. Чоловікові дали фотографії волонтерів, які сиділи з ним в одній кімнаті. Коли обличчя на зображеннях спотворювались, чоловік намагався їх описати, щоб дослідники могли детально порівняти спотворене зображення з реальністю.

Фото: The Lancet
Фото: The Lancet

Цю неврологічну ваду порівнюють з "синдромом Аліси в країні чудес", або з хворобою "аутометаморфопсия", у разі якої стан людей характеризується неврологічним розладом у вигляді зміни зорового сприйняття, сприймання тіла та в спотвореному переживанні часу.

Психологи зазначають, що дуже важливо вміти розрізняти схожі неврологічні розлади, навіть коли вони проявляються настільки різними способами. Адже це життєво важливо для надання точних прогнозів і лікування.

"Ми чули від кількох людей із ПМО, що психіатри поставили їм діагноз "шизофренія", коли їхній стан пов’язаний із проблемою зі зоровою системою", — каже Дюшен, психолог Дартмутського коледжу та старший автор дослідження.

Дослідники повідомляють, що спричинити ПМО може невелике ураження розміром в один сантиметр, яке видно у верхній лівій частині відділу головного мозку, гіпокампі. Згідно з результатами досліджень та після року спостережень за 58-річним пацієнтом, вчені виявили, що ураження в мозку не збільшилось.

"Люди, які мають ПМО, не розповідають іншим про свою проблему зі сприйняттям обличчя, бо бояться, що спотворення є ознакою психічного розладу. Це проблема, яку дуже часто не розуміють", — каже Дюшен.