З аудіогіда в будинку Анни Франк в Амстердамі вилучать згадку про "російську армію"
Фото: Вікіпедія

У будинку-музеї Анни Франк в Амстердамі змінять текст аудіогіда, замінивши інформацію про "російську армію", яка звільнила Аушвіц-Біркенау. Про це повідомила завідувачка інформаційно-освітнього відділу музею "Територія Терору" Ольга Муха.

"Звучить, як маленький різдвяний подаруночок, а насправді перший результат 5-денних напружених перемовин в Амстердамі й подальшої роботи з голландськими кураторами й очільниками музеїв. Крок за кроком, здебільшого невидимої роботи", — написала вона.

Аудіогід розповідає, що "російські солдати звільнили Аушвіц". Водночас Муха рекомендує замінити на "радянську армію, 1-го Українського фронту". Це є "доречно відповідно до часів та реалій", зазначила вона в коментарях до допису.

Водночас цю подію прокоментувала і режисерка Ірина Цілик. Вона нагадала, що сама писала скаргу в музеї, спілкувалася з адміністраторкою і виявила, що раніше скарги уже лишали, зокрема художниця Алевтина Кахідзе.

"Виявилося, що одні наполегливі люди реально довели справу до результату. Пишаюся", — додала режисерка.

Будинок Анни Франк — будинок в Амстердамі, у якому єврейська дівчинка Анна Франк переховувалась зі своєю сім'єю від нацистів. Тут вона написала свій щоденник, у якому переважно писала про свої думки й почуття, про ізоляцію і про постійний страх, що їх знайдуть.

Вперше щоденник Анни був опублікований у 1947 році у Нідерландах. З того часу він був перекладений більш ніж 65 мовами. У 1960 році у будинку відкрили музей. Працівники розробляють навчальні матеріали про Анну Франк, Другу світову війну, антисемітизм і дискримінацію, а також організовують виставки.