З Києва до Бучі й Гостомеля планують запустити трамвай до 2027 року
Фото: КМДА

До 2027 року планують запустити трамвайне сполучення "Київ – Буча — Гостомель — Блиставиця". Про це повідомила Голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Очікується, що це зменшить навантаження маршрутних таксі на автодорогу й сприятиме покращенню трафіку на цій ділянці шляху. Трамвай запустять у межах програми комплексного відновлення Київщини.

Водночас у громадській організації "Пасажири Києва" зазначили, що на 149 сторінках цієї програми вони не знайшли жодної згадки слова "трамвай" у будь-яких його варіаціях.

"Якщо аналізувати саму ідею, то через Бучу і Гостомель вже прокладені залізничні колії. А колії через Гостомель ведуть майже до Блиставиці. Тому ідея класти нові колії під трамвай без наявності розрахунків доволі сумнівна", — додали в спільноті.

Відповідну програму Київська обласна військова адміністрація розробила в партнерстві з Департаментом містобудування та архітектури Київської ОДА та за підтримки Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, Міністерства цифрової трансформації України й проєкту TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах.

У рамках цієї програми також планують відбудувати 104 приватні житлові будинки, які були повністю зруйновані, а також викупити за програмою "Нова оселя" готові квартири в новобудовах Київської області для осіб, житло яких було знищено. Крім того, обіцяють повністю відбудувати чотири школи, шість дитсадків і три заклади професійно-технічної освіти та реорганізувати лікарні.