За останній рік кількість громадян, залучених до волонтерства, зросла вдвічі – дослідження
Фото: Unsplash

Gradus Research провели спеціальне дослідження, в рамках якого дізнались, як громадяни ставляться до благодійності й волонтерства посеред другого року повномасштабної війни в Україні, чи активно і як саме вони залучені до допомоги.

Згідно з результатами опитування, за останній рік вдвічі зросла кількість людей, які допомагають шляхом волонтерства, захисної діяльності та допомоги фронту. Це зростання відбувається у першу чергу завдяки тим, хто бажав доєднатися — рік тому таких респондентів було 36%, а зараз 26%, і вони теж мають потенціал опинитись серед залучених у допомогу громадян.

Фото: Gradus Research
Фото: Gradus Research

Більшість респондентів (53%) долучається до допомоги самостійно. 49% роблять це через родичів, друзів чи знайомих, 39% — використовуючи волонтерські організації й ще 30% — через благодійні фонди. Тобто у більшості випадків громадяни самостійно обирають, кому допомагати.

Фото: Gradus Research
Фото: Gradus Research

"Паралельно зі зростанням кількості волонтерських організацій та благодійних фондів, це структуруватиме ринок і впливатиме на те, що діяльність цих організацій буде більш впорядкованою, зрозумілою, прозорою", — йдеться у повідомлені.

Gradus Research також дослідили напрямки благодійних внесків та донатів. Лідером тут є військові цілі — на них спрямовують кошти 61% опитаних, і цей показник зріс за пів року на 14%. Гуманітарні потреби з помітною різницею посідають друге місце — 31%.

Фото: Gradus Research
Фото: Gradus Research

Значний показник безпосередньої допомоги військовим, вочевидь, пов’язаний із високою довірою українців до ЗСУ, яку стабільно демонструють дослідження Gradus про суспільні тренди під час війни. Зокрема, станом на квітень 2023 року цей показник становить 69% і є найвищим, якщо порівнювати з іншими державними інституціями.

Опитування було проведено дослідницькою компанією Gradus Research методом самозаповнення анкети в мобільному застосунку Gradus. Аудиторія дослідження: 1097 респондентів (чоловіки та жінки віком 18-60 років, що проживають у містах із населенням понад 50 000). Опитування проводилось 17-18 липня 2023 року.