Забудовник "Будинку з комахами" підписав меморандум про збереження пам'ятки архітектури
Фото: Дмитрий Перов / Facebook

Забудовник "Будинку з комахами" підписав меморандум про збереження памʼятки архітектури й убезпечення від руйнування будівлі з боку сусіднього будівництва, повідомляє активіст Дмитро Перов.

Документ підписали в Департаменті охорони культурної спадщини КМДА. Угода, зокрема, передбачає укладання охоронного договору на памʼятку — Будинок Марії Станіславської, 1893 року; проведення невідкладних протиаварійних робіт; консервацію памʼятки; створення науково-проєктної документації щодо її реставрації.

Також забудовник пообіцяв припинити рух техніки на сусідній ділянці в бік памʼятки та підсилити фундамент.

У червні "Будинок з комахами" внесли до реєстру нерухомих пам’яток України. Попри це, будівельники почали незаконні будівельні роботи в охоронній зоні памʼятки. Вони зробили підкоп під пам’ятку архітектури, через що будівля дала тріщини й почала просідати.

Будинок збудований у 1893 році та має унікальний інтер’єр: на плафоні парадних сходів зображено рослинний декор із гіпертрофованими комахами, зокрема мухами, у стилі модерн.

Раніше ми писали, що у квітні будинок Марії Станіславської, також відомий як "Будинок з комахами" зносять. На паспорті обʼєкта було вказано, що забудовник планує "провести капітальний ремонт" будівлі. Але забудовник не погоджував проєктної документації, а будівельні роботи вели без дозволу.

Після приписів департаментів КМДА у забудовника забрали техніку. Однак один із будівельників продовжив розбирати пам’ятку вручну. Забудовник устиг демонтувати повністю два поверхи та сходи правого під’їзду пам’ятки, а також розібрав частину третього поверху.