Захворювання нервової системи — одна з найбільших причин смертності у всьому світі
Фото: Pexels

Вчені виявили, що захворювання нервової системи, такі як інсульт, мігрень і деменція, випередили хвороби серця і стали провідною причиною погіршення здоров'я в усьому світі. Про це написали у дослідженні журналу The Lancet.

Дослідники проаналізували, як 37 різних неврологічних захворювань вплинули на погіршення стану здоров’я, інвалідність та передчасну смерть у 204 країнах і територіях із 1990-го до 2021 року.

Ці дані були використані для того, щоб зрозуміти, скільки років здорового життя загалом було втрачено через кожну хворобу. За даними дослідження, у 2021 році через розлади нервової системи у світі було втрачено понад 443 мільйони років здорового життя, що на 18 відсотків більше проти 1990 року.

"Основною причиною того, що захворювання нервової системи випередили серцево-судинні захворювання, стала нещодавня зміна класифікації Всесвітньої організації охорони здоров'я, яка перевела інсульт в неврологічну категорію", – зазначає провідна авторка дослідження Джамі Штайнмец.

Інсульт, який раніше вважався серцевим захворюванням, виявився першим найгіршим неврологічним захворюванням. За ним йдуть такі форми пошкодження мозку, як неонатальна енцефалопатія, мігрень, деменція, включно з хворобою Альцгеймера, пошкодженням нервів внаслідок діабету, менінгіту та епілепсії. Когнітивні порушення, спричинені Covid-19, посіли 20-те місце.

Згідно з дослідженням, у 2021 році від 37 неврологічних захворювань померло понад 11 мільйонів людей.

Найпоширенішими неврологічними причинами були головний біль, напруги, мігрень та діабетична нейропатія через різке зростання кількості випадків діабету.

Дослідники наголошують, що більшість із цих станів не піддаються лікуванню. Але є способи зменшити ризик, зокрема знизити рівень високого кров'яного тиску, діабету. Для цього треба проводити постійну профілактику, займатись лікуванням та реабілітацією розладів та зменшити вживання алкоголю.