Засоби для волосся виділяють потенційно небезпечні хімічні речовини
Фото: Unsplash

Люди, які регулярно використовують засоби для догляду за волоссям, можуть вдихати небезпечні хімічні речовини, які негативно впливають на здоров’я. Про це свідчить нове дослідження, опубліковане в журналі Environmental Science & Technology.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Зокрема, під час використання стайлерів та вирівнювачів для волосся ці речовини випаровуються та виділяють токсини в повітря. У середньому людина може вдихнути до 17 міліграмів потенційно шкідливих хімічних речовин протягом 20-хвилинної процедури укладання.

Засоби, що включають креми, олії та спреї, часто містять силоксан D5, який використовують для надання волоссю блиску та правильної структури. За словами дослідників, силоксан негативно впливає на дихальні шляхи, печінку та нервову систему лабораторних тварин.

"Ми виявили, що результати надзвичайно тривожні. Ми не очікували побачити такі значні викиди летких хімічних сумішей із готових продуктів для догляду за волоссям під час домашніх процедур", — сказав співавтор дослідження Нусрат Юнг.

Науковці провели 46 експериментів, у яких люди віком від 18 до 65 років відтворювали типові процедури з догляду за волоссям. Вчені виявили, що концентрація летких метилсилоксанів (cVMS) у повітрі збільшувалася щоразу, коли продукт наносили на ділянку волосся.

Водночас, коли учасники використовували нагріті інструменти, температура яких була близько 210 °C, то рівень шкідливих хімічних викидів збільшувався від 50% до 310%.

Фото: ACS
Фото: ACS

"Наша модель показує, що ввімкнення витяжного вентилятора у ванній кімнаті може зменшити вплив силоксану D5 при вдиханні більш ніж на 90%", — розповів провідний автор дослідження Цзінлінь Цзян з університету Пердью.

Однак це збільшує його вплив на навколишнє середовище. З увімкненим вентилятором сукупні викиди D5 від приміщення до приміщення були вищими за одну годину, ніж за три години без використання вентилятора. "Тож навіть якщо ви не використовуєте засоби зі шкідливими хімічними речовинами, ви все одно постраждаєте через оточення в міському середовищі", — додали вчені.

Хоча попередні дослідження на тваринах показали, що силоксан D5 є "дуже стійким" у навколишньому середовищі та може накопичуватися в організмі, "існує мало інформації про його вплив на людину", кажуть дослідники.

"Тож ми дійсно не маємо уявлення про те, яку загрозу становлять ці хімічні речовини при вдиханні протягом тривалого періоду часу", — зазначив співавтор дослідження.