Вчені виявили, що покращує роботу мозку після поганого сну
Фото: Alamy

Нове дослідження, проведене науковцями з Університету Портсмута у Великій Британії, свідчить, що лише 20 хвилин фізичних вправ можуть покращити роботу мозку після поганого сну.

Дослідники виявили, що когнітивні функції покращуються після вправ середньої інтенсивності незалежно від того, наскільки добре людина виспалася.

Доктор Джо Костелло з університетської Школи спорту, здоров’я та фізичних вправ (SHES) пояснив, що фізичні вправи можуть допомогти подолати зниження продуктивності мозку, спричинене недосипанням.

Дослідження включало два експерименти, у кожному з яких брали участь 12 учасників. Перший аналізував когнітивні здібності людини після трьох ночей часткової депривації сну (недосипу). Інший — після однієї ночі повної депривації сну та гіпоксії (дефіциту кисню).

В обох випадках усі учасники відчули покращення когнітивних функцій після 20-хвилинної їзди на велосипеді.

"З наявних досліджень ми знаємо, що фізичні вправи покращують або зберігають наші когнітивні здібності, навіть коли рівень кисню знижений. Але це перше дослідження, яке припускає, що спорт також покращує когнітивні функції після повної та часткової депривації сну, а також у поєднанні з гіпоксією", — додав Костелло.

Результати показують, що фізичні вправи можуть покращити когнітивні показники, оскільки вони сприяють зміні кількості гормонів, що регулюють мозок, а також психофізіологічних факторів, включно з церебральним кровотоком, збудженням та мотивацією.

"Ці висновки значно доповнюють те, що ми знаємо про взаємозв’язок між фізичними вправами та цими стресовими факторами, і допомагають підкріпити повідомлення про те, що рух є ліками для тіла та мозку", — підсумував автор дослідження.

43% населення світу не дотримуються рекомендацій щодо 7-9 годин сну на добу. Це має наслідки, коли йдеться про різноманітні ризики: від депресії до серцевих захворювань, що впливає на більшість аспектів фізичного та психічного здоров’я людини.