Забудовник не бачить в черкаському особняку Кринського історичної цінності
Фото: Суспільне

У Черкасах на місці особняка Вацлава Кринського початку XX століття побудують багатоповерхівку. Забудовник заявив, що будівля в аварійному стані та не має історичної цінності, пише Суспільне.

Будівельна компанія "Надія" розпочала підготовку до зведення багатоповерхівки на місці особняка Кринського за адресою Байди Вишневецького, 2. У липні 2021 року забудовник тут замінював вікна, обвалюючи стіни, а днями з даху зняли шифер.

Нині ж вчиняти будь-які дії щодо вказаної будівлі забудовник не має права, зазначила речниця обласної прокуратури Богдана Кулик.

У червні 2021 року Черкаська окружна прокуратура звернулася з позовом в інтересах держави до приватного підприємства "Надія" про зобов'язання укласти охоронний договір на об'єкт культурної спадщини.

Ухвалою Черкаського окружного адміністративного суду частково задоволено заяву керівника окружної прокуратури та заборонено приватному підприємству вчиняти будь-які дії, спрямовані на пошкодження, руйнування або знищення вказаного об'єкту культури до набрання рішення чинної сили. На цей час триває судовий розгляд.

Директор компанії "Надія" Андранік Казарян прокоментував, що за два роки Міністерство культури не змогло зібрати документи, які доводять, що це пам'ятка історії.

"Що саме тут є історичною пам'яткою: дах, шлакоблок, чи цегляна стіна, новий дах, який зроблений, вікна, які стоять металопластикові. Нічого не подали, нічого не змогли довести. Жодного документа не принесли, окрім того, що це пам'ятка 17-18 століття. Я так і не можу зрозуміти точно, чий це був будинок. Наразі будівля в аварійному стані", — додав Казарян.

Нині ж в особняку відсутня частина вікон, на даху – наскрізні дірки, та, за словами забудовника, тут знаходять прихисток безхатьки. Почати будівництво планують наприкінці літа.

Будинок по вулиці Байди Вишневецького, 2 — колишній особняк юрисконсульта Вацлава Кринського. Будівлю звели в Черкасах в 1907 році. Він входить до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Будівля має специфічне цегляне оздоблення, стовпи, що утворюють арку, та декоративні деталі на вікнах. Крім того, він розташований на частині заповідних черкаських берегових схилів.