Жінкам у Японії вперше дозволили взяти участь в "оголеному фестивалі"
Фото: sabukaru.online / Instagram

Жінкам у Японії вперше в історії дозволили взяти участь у стародавній церемонії хадака-мацурі, яка ще відома як "оголений фестиваль", пише The Guardian.

Щороку в лютому тисячі оголених чоловіків, беруть участь у хадака-мацурі в синтоїстському храмі в Інадзаві, місті в центральній Японії, щоб відігнати злих духів на наступний рік. Церемонія була під забороною для жінок з моменту її першого проведення близько 1250 років тому. Цьогоріч організатори допустили до участі близько 40 жінок.

Однак жінки будуть повністю одягнені. Вони зроблять ритуальні підношення з бамбукової трави, але не будуть частиною кульмінації фестивалю — моміай, під час якої чоловіки, одягнені лише у спеціальні пов’язки на стегнах фундоші, шкарпетки табі та бандани хачімакі, б’ються один з одним, аби передати іншій людині свою невдачу, після чого беруть силу у святині.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений NHK WORLD-JAPAN (@nhkworldjapan)

Організатори багатьох японських фестивалів зазнали тиску, щоб відкрити їх для всіх охочих через побоювання, що депопуляція сільських районів поставить під загрозу існування святкувань, де традиційно домінували місцеві чоловіки.

Головний священник у храмі, який приймає 1000-річний фестиваль, Дайго Фудзінамі сказав, що рішення допустити жінок прийняли через похилий вік багатьох місцевих чоловіків і відсутність людей, які б спостерігали за подією.

Водночас у храмі відхилили пропозицію відкрити фестиваль для людей, які живуть за межами міста, заявивши, що це не відповідатиме "основним ритуалам", які були передані поколіннями місцевих жителів.

Деякі японці схвально відгукнулися на оновлення правил фестивалю та зазначили, що це крок до гендерної рівності. Проте у багатьох інших сферах Японія залишається консервативною країною, де є багато неофіційних заборон для жінок.