Жителі Канарських островів протестують проти туристів, які прибувають на архіпелаг
Фото: EFE

20 квітня понад 50 000 жителів іспанського острова Тенерифе вийшли на акцію протесту, закликаючи тимчасово обмежити прибуття туристів на іспанський острів. Мешканці прагнуть зупинити бум короткострокової оренди житла і будівництва готелів, який призводить до зростання вартості житла для місцевих жителів. Про це повідомляє Reuters.

"Це не виступ проти туристів, а проти туристичної моделі, яка не є корисною для цієї землі й має бути змінена", – сказав один з учасників акції протесту.

Організатори акції хочуть, щоб місцева влада обмежила прибування туристів для зниження навантаження на навколишнє середовище, інфраструктуру та житловий фонд островів, а також запровадили обмеження на купівлю нерухомості іноземцями.

"Влада повинна негайно припинити цю корумповану і руйнівну модель, яка виснажує ресурси й робить економіку більш нестабільною. Канарські острови мають межі, і терпіння людей теж", – сказав лідер протесту Антоніо Буллон.

Мешканці острова також хочуть мати більше голосу в питаннях з неконтрольованою забудовою, яка завдає шкоди навколишньому середовищу. Раніше декілька членів організації Canaries Sold Out почали "безстрокове" голодування проти будівництва двох великих елітних комплексів на півдні Тенеріфе.

Місцева влада зазначає, що цього року буде ухвалено законопроєкт, що посилює правила короткострокової оренди, після скарг жителів, витіснених із ринку житла.

Президент Канарських островів Фернандо Клавіхо заявив, що він відчуває "гордість" за те, що регіон є провідним іспанським туристичним напрямком, але також він зазначив, що необхідно посилити контроль, оскільки сектор і далі зростає.

"Ми не можемо продовжувати дивитися по сторонах. Інакше готелі і далі відкриватимуться без жодного контролю", – додав Клавіхо.

Згідно з офіційними даними, архіпелаг із населенням 2,2 мільйона осіб відвідали близько 14 мільйонів іноземних туристів 2023 року, що на 13 % більше, ніж попереднього року.