Науковці реконструювали обличчя жінки, яка жила 75 000 років тому
Фото: BBC Studios/Jamie Simonds

Науковці змогли реконструювати обличчя неандертальської жінки, яка жила 75 000 років тому. Палеохудожники створили 3D-модель обличчя з фрагментів черепа. Про це повідомляє BBC.

Череп жінки, на основі якого побудована модель, був знайдений у печері Шанідар в Іракському Курдистані. Це культове місце, де в 1950-х роках було знайдено останки щонайменше 10 неандертальців, жінок і дітей.

Коли курдська влада запросила британську групу у 2015 році, вони невдовзі випадково натрапили на новий скелет — під назвою Shanidar Z — який складався з більшої частини верхньої частини тіла людини, це хребет, плечі, руки й долоні. Однак череп був розчавлений до товщини два сантиметри.

За словами археологів, череп мав консистенцію "добре змоченого печива", і перед тим як зібрати череп, спершу довелося його зміцнити.

Фото: BBC Studios/Jamie Simonds
Фото: BBC Studios/Jamie Simonds

Фрагменти черепа доставили до Великої Британії, а потім дослідники розпочали кропіткий процес їхньої стабілізації та подальшого складання. Археологи-реставратори морочилися над складанням понад рік.

Потім поверхню реконструйованого черепа відсканували, а 3D-друк передали голландським художникам Адрі й Альфонсу Кеннісам, які відомі своєю майстерністю у створенні анатомічно правдивих зображень стародавніх людей з їхніх кісток і скам’янілих останків.

Дослідники повідомили, що жінка померла у віці сорока років, про це свідчать її зуби, стерті майже до самого кореня.

"Коли зуби починають зношуватися, жування не настільки ефективне, як було б, тому вона не може їсти так само. Також є інші ознаки поганого здоров'я зубів — деякі інфекції, і захворювання ясен. На той час, я думаю, вона наближалася до природного кінця життя", — пояснила докторка Емма Померой, палеоантрополог із Кембридзького університету.